– Perhe on KD:n ideologian ytimessä, Sari Essayah vahvistaa

3.3.2023 klo 16:34 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraatit julkistivat helmikuun lopulla puolueen perhepolitiikkaa kokoavan ohjelman. KD:n puheenjohtaja Sari Essayah kertoo aiheesta myös viikon KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä.

Kristillisdemokraatit esittää ohjelmassa lukuisia perheiden hyvinvointia ja toimeentuloa vahvistavia ratkaisuja kuten 1000 euron vaunurahaa (aiemmin nimellä vauvaraha), lapsilisien korottamista ja indeksiin sitomista.

Lisäksi KD haluaa takaisin verotuksen lapsivähennyksen, jonka puolue sai voimaan ollessaan hallitusvastuussa 2011-2015.  Sipilän hallitus leikkasi verovähennyksen pois.

– Nämä ovat keskeisimpiä, Essayah kertoo.

Ihan uutena avauksena on hänen mukaansa lapsiperheille niin ikään kohdennettava ajoneuvoveron alennus.

– Usein lapsiperheen arjessa auto on melko lailla välttämättömyys.

KD esittää myös kotihoidon tuen vahvistamista ja joustavoittamista nykyisestä.

Kristillisdemokraatit on perhepuolue, Sari Essayah vahvistaa.

Me voimme yhteiskunnassa täsmälleen niin hyvin kun me voimme perheessä ja omassa lähiyhteisössä

– Perhe on kristillisdemokratiassa ideologisia ydinajatuksia eli kulmakiviä. Perhe on yhteiskunnan perusyksikkö ja me voimme yhteiskunnassa täsmälleen niin hyvin kun me voimme perheessä ja omassa lähiyhteisössä, Essayah muistuttaa.

Idelogian tasolla se tarkoittaa hänen mukaansa sitä, että perhe on kaikkein tärkein kasvatusvastuukantaja.

– Me haluamme tukea sitä kasvatustyötä, mitä perheessä tehdään. Siksi meille kotihoidon tuki esimerkiksi on tärkeä tai vaikkapa omaishoidon tuki. Ajattelemme, että yhteiskunnan pitää auttaa perhettä tärkeissä hoiva ja kasvatusvastuuasioissa, emme ole ulkoistamassa näitä asioita yhteiskunnalle,

Essayah’n mukaan kristillisdemokraatteja enemmän vasemmalla olevissa puolueissa ajatellaan, että yhteiskunta hoitaa kaikki.

– Meille se ajatus on, että perhe on ennen kaikkea hoivan ja kasvatuksen tuottaja ja sitä perheen työtä tuetaan yhteiskunnan puolelta.

KD haluaa siis toimillaan lisätä perheiden uskoa omaan selviytymiseen ja mahdollistaa myöskin vaikkapa lapsihaaveiden toteuttaminen.

– Kaikessa päätöksenteossa on huomioitava vaikutukset lapsiin. On saatava suunnanmuutos syntyvyyden roimaan lasku ja perheiden aseman parantamiseen.

Se tarkoittaa, että lapsiperheiden palveluja on pyrittävä vahvistamaan. KD haluaa joustoa siihen, millä tavalla työ ja perhe-elämä pystytään yhdistämään.

Perhepoliittisessa ohjelmassa ei ole ikäihmisiäkään unohdettu.

– Esimerkiksi omaishoitoon me tuomme uusia avauksia. Muun muassa osittaista omaishoidon vapaata, jota varmastikin monet työssä olevat omaishoitajat kaipaisivat. Se voitaisiin toteuttaa samalla tavalla kuin lastenhoitovapaan osalta on tällä hetkellä tehty.

Kuuntele koko Sari Essayahin haastattelu KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä la 4.3. klo 12.50 alkaen.

Ylös