Mika Ratilainen haluaa Suomeen Kannustavan perusturvan ja toimivan vammaispalvelulain
10.3.2023 klo 17:40 Politiikka Samuli Rissanen
– Velkaantumisvauhtia on saatava hillittyä, sillä muuten emme voi tarjota uskottavasti joustavaa perusturvaa tai kansalaispalkkaa, jotka yksinkertaistaisivat tuki järjestelmää, Mika Ratilainen kertoo.
Varsinais-Suomen kristillisdemokraattien eduskuntavaaliehdokas Mika Ratilainen on viikon KD-Kompassi-ohjelman vieraana.
Naantalissa asuvalla Ratilaisella on synnynnäinen liikuntavamma. Politiikassa toimimisen myötä hänestä on tullut vahva vammaisten asioiden puolestapuhuja.
Ratilainen on ollut mukana politiikassa vuodesta 2008 lähtien, mutta on koko 50-vuotisen elämänsä ajan ollut siinä mielessä ”aktivisti”, että hänellä on syntymästä lähtien ollut CP-vamma.
Se tarkoittaa, että Ratilaisen liikkuminen on hankalaa, hän kulkee autolla, mutta esimerkiksi käveleminen on haastavaa keppien kanssa.
Eduskuntavaaleihin hän on lähtenyt siltä pohjalta, että joustava perusturva on hänelle ykkösasia ja toisaalta vammaispalvelulaki.
– Suurin osa vammaisista ihmisistä asuu kuitenkin asunto-osakeyhtiöissä, joita tämä vammaispalvelulaki ei kunnolla kosketa. Ja jos puhutaan vammaisen tai rajoittuneen ihmisen tasa-arvosta muihin nähden, niin se on asunto-osakeyhtiölaista kiinni ja yksityisen omaisuuden suojaan tarvitsisi puuttua, hän avaa.
Muita vaaliteemoja on syntyvyyden saaminen nousuun ja työperäisen maahanmuuton vahvistaminen ja valtion velkaantumisen suitsiminen.
– Jos jatkamme tällä vauhdilla, niin kohtaa emme voi tarjota kenellekään juuri mitään palveluita, hän toteaa.
Ratilainen on toiminut Naantalissa kaupunginvaltuutettuna ja on tällä hetkellä teknisen lautakunnan jäsen ja vammaisneuvoston puheenjohtaja. Hän on vammaisneuvostossa kaupungin edustaja ja Kotipesä oy:n hallituksen jäsen.
Hän on myös Naantalin KD-osaston puheenjohtaja.
Ratilainen oli varautunut ja järjesti tyttöystävän ensin Suomeen töihin.
Ratilainen vieraili vaalien alla Helsingin Musiikkitalossa Demon vaalipaneelissa. Myös siellä hän nosti esiin joustavan perusturvan, joka koskettaa työttömiä ja eläkeläisiä.
Toisesta vaaliteemasta eli työperäisestä maahanmuutosta Ratilaisella on omakohtaista kokemusta.
Hänen vaimonsa on kotoisin Filippiineiltä ja tuli Suomeen kolme vuotta sitten.
– Tutustuttiin internetissä ja koska olen tämmöinen liikuntarajoitteinen kaveri, olin lukenut netistä paljon ikäviä tarinoita kuinka näissä voi käydä.
Ratilainen oli varautunut ja järjesti tyttöystävän ensin Suomeen töihin.
– Vasta kolmannella kerralla saimme itse asiassa viisumin läpi eli kyllä meidän maahanmuuttobyrokratia aika suurta on.
Ratilainen painottaa kielen oppimisen tärkeyttä ja sitä kautta suomalaisiin ja suomalaisiin kulttuuriin tutustumista.
Tyypillinen este kotoutumisessa on, että suomalaiset voivat olla asenteellisia maahanmuuttajia kohtaan. Maahanmuuttajaperheiden lapset eivät opi kieltä, koska suomalaiset eivät halua olla heidän kavereitaan.
Toisaalta tilannetta hankaloittaa myös hallinnon työvoimalakiin tekemät muutokset.
KD-Kompassi-haastattelun loppuosassa KD:n puoluesihteeri Elsi Juupaluoma kertoo vielä, että suomalaiset kaipaavat politiikalta vaikuttavuutta, ennustettavuutta ja järjen käyttöä.
– Tavalliset suomalaiset eivät halua ideologisten tuuten vietäväksi vaan haluavat luottaa perusarvoihin ja perusasioihin, hän sanoo.
Suomalaisilla tärkeää on oman perheen hyvinvointi ja toimeentuloon liittyvät kysymykset. Näinä aikoina isänmaan asiat ja yritteliäisyys koetaan keskeisiksi.
Nämä ovat Juupaluoman mukaan samoja asioita, joiden vuoksi kristillisdemokraatteja kannattaa äänestää eduskuntavaaleissa.
– Kristillisdemokraatit puhuu näiden asioiden puolesta: Me puhutaan perusasioiden ja perusarvojen puolesta ja me ollaan juurikin se puolue, joka pohtii sitä, että miten oma perhe selviää arjessa, miten käy isänmaan asian ja pidetäänkö turvallisuudesta huolta ja onko Suomi sellainen maa, jossa kannattaa yrittää ja ottaa työtä vastaan.
Kuuntele kokonaisuudessaan Mika Ratilaisen ja Elsi Juupaluoman haastattelut KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä lauantaina 11.3. klo 12.50 alkaen.