– Pelkällä maahanmuutolla työvoimapulaa ei ratkaista vaan tarvitaan parempaa perhepolitiikkaa, Päivi Räsänen sanoo

22.3.2023 klo 10:48 Politiikka Samuli Rissanen

Päivi Räsänen muistuttaa, että työperäistä maahanmuuttoa tarvitaan ja saatavuusharkintaa on helpotettava, jotta esimerkiksi hoitoalalle saadaan sinne kipeästi tarvittavaa työvoimaa. Räsänen ei kuitenkaan tinkisi kielivaatimuksista ja sanoo, että perusongelmaan, eli matalaan syntyvyyteen on löydettävä ratkaisuja.

Työperäinen maahanmuutto on noussut yhdeksi eduskuntavaalien puheenaiheeksi. YLE:n Aamussa vieraillut KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen arvioi, että työperäistä maahanmuuttia tarvitaan, mutta se ei ratkaise itse ongelmaa.

– Jos ajatellaan vaikkapa hoitoalaa, niin on ihan selvää, että sielläkin ulkomaista työvoimaa tarvitaan. Mutta siinä täytyy korostaa kielitaidon merkitystä: On osattava suomen tai ruotsin kieli, jotta pystyy alalla toimimaan, Räsänen sanoo.

– Perusongelma on se, että meillä on syntyvyyttä liian vähän.

Hänen mukaansa kristillisdemokraatit lähtee siitä, että saatavuusharkintaa tulee asteittain helpottaa ja nimenomaan luotettavien, sertifioitujen yritysten kohdalla. Räsänen painottaa, että on vältettävä keinottelua, jollaista Ruotsissa on nähty tapahtuvan.

– Kun siellä saatavuusharkinnasta luovuttiin, sitä käytettiin maahantuloväylänä ja sen jälkeen ei enää työskenneltykään.

Räsäsen mukaan samalla on todettava, että pelkällä maahanmuutolla ei kyetä ratkaisemaan työvoimapulaa, koska se on todella syvä.

– Perusongelma on se, että meillä on syntyvyyttä liian vähän. Sen takia tarvitaan parempaa väestö- ja perhepolitiikkaa sekä toimia siihen, että lapset ja nuoret kasvavat niin terveissä ja turvallisissa olosuhteissa ja kouluissa, että he pystyvät aikanaan työtä tekemään.

Ylös