Sari Essayah kertoo YLE:n vaalikoneessa, kuinka KD purkaisi kannustinloukkuja ja tekisi työstä kannattavaa

22.3.2023 klo 17:48 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah arvioi YLE:n vaalikone-vastauksissaan, että sosiaaliturvajärjestelmässä on edelleen liikaa kannustinloukkuja.

Essayah on jokseenkin samaa mieltä vaalikoneen väittämän kanssa, että Suomessa on liian helppo elää yhteiskunnan tukien varassa.

– Suomessa on yhä kannustinloukkuja, jolloin työn vastaanottaminen ei ole aina kannattavaa, ja voi vain johtaa henkilön tilanteen heikkenemiseen, Essayah sanoo.

Sotu-uudistus on tulevan hallituksen työlistalla.

Kristillisdemokraatit lanseerasi oman, Kannustavan perusturvan vuonna 2015. Siinä keskeisenä ajatuksena on, että työteon on oltava aina kannattavaa. Malli korvaisi perusturvan sirpalemaisuuden ja lisäisi työnteon kannustimia. Nykyisten tukimuotojen sijaan olisi yksi yleistuki, joka olisi harkinnanvarainen ja vähenisi ilman kynnyksiä tulojen kasvaessa.

– Ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan esitämme porrastusta ilman keston lyhentämistä

Sotu-komitean väliraportin esitykset sosiaaliturvan uudistamiselle ovat pitkälti samansuuntaisia kuin KD:n esittämä Kannustava perusturva -malli.

Essayah’n mukaan sosiaaliturvan on tarkoitus olla tukena eri elämäntilanteissa ja viimesijainen tuki ja pehmentää elämäntilanteen muutoksissa.

– Kannustinloukut on kuitenkin purettava, kun sosiaaliturvaa uudistetaan ja työn vastaanottamisen pitää olla aina kannattavaa, hän sanoo.

Toisaalta KD ei lähtisi lyhentämään ansiosidonnaista vaan porrastaisi sitä niin, että työttömyysturvaa saisi alkuun enemmän ja sen määrä laskisi jakson loppua kohti. Puolueista esimerkiksi Kokoomus on esittänyt ansiosidonnaisen keston lyhentämistä puoleen nykyisestä. Sipilän hallitus (2015-2019) lyhensi ansiosidonnaisen kestoa 500 päivästä 400 päivään. Kokoomuksen tavoitteena on saada ansiosidonnaisen kesto rajattua 200 päivään.

– Ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan esitämme porrastusta ilman keston lyhentämistä, mutta toisaalta tuen ulottamista kaikille palkansaajille kassan jäsenyydestä riippumatta, Essayah kertoo.

Ylös