Koskelan veljekset ehdolla eduskuntaan – pikkuveli Jouni Kaakkois-Suomesta, isoveli Harri Savo-Karjalasta

24.3.2023 klo 13:19 Henkilöt Kristiina Kunnas

Koskelan veljesjoukosta Harri ja Jouni elävät vaalikevättä. Mikä yhdistää, mikä erottaa veljeksiä? Entäs vahvuudet – kumpi on parempi missäkin lajissa?

Millainen lapsuus teillä veljeksillä oli?

Harri Koskela:
Ihan lapsina kolmen vuoden ikäero aiheutti sen, että minä olin seniori ja Jouni juniori, kun pelattiin kumpikin pesäpalloa Kulhon Kunnossa.

Jouni Koskela:
Sekoitus niuhottavaa kristillisyyttä sekä villiä ja vapaata elämää lähes maaseudun rauhassa metsän reunassa, pellon vieressä Joensuun liepeillä lähellä Pielisjoen rantamia.

Luetelkaa vahvuuksianne. Missä veli oli parempi tai pätevämpi, missä sinä?

Harri Koskela:

Jouni on kilpailuhenkisempi. Hän meni reippaasti ohi pöytätenniksessä, squashissa ja sulkapallossakin, jossa kohtuullisesti pärjäsin. Nuorempana vahvuuteni oli pitkänmatkanjuoksu, mutta nyt aikuisiällä pyöräilyharrastus. Pisin vuorokausilenkkini on 350 kilometriä Pielisen ympäri: Lieksa-Nurmes-Juuka-Ahmovaara-Polvijärvi-Outokumpu-Joensuu, jonka olen tehnyt yleensä elokuussa.
Jouni on minua energisempi. Hän tekee vielä sen yhden homman tai lähtee jo viiden aikaan liikkeelle. Vielä on yksi maratoni tuolla ja yksi puheenjohtajuus tuolla!
Jounin todistuksen mukaan olen minulle tärkeissä asioissa pedantti, se tarkoittaa että pystyn keskittymään ja paneutumaan syvällisesti. Samalla se on aiheuttanut sen, etten ole aiemmin lähtenyt esimerkiksi ehdolle eduskuntavaaleihin!

Jouni Koskela:

Minä olin ja olen parempi pöytätenniksessä, mutta Harri taisi olla parempi pesäpallossa.
Harri saattaa olla kovempi pyöräilemään pitkiä matkoja, mutta minä olen kestävämpi pitkän matkan juoksussa.
Minä tunnen enemmän lintuja, perhosia ja muita ötökoitä, mutta Harri on perehtynyt paremmin teologian syövereihin.
Harri on vielä pedanttisempi kuin minä.

Mitkä asiat yhdistävät teitä?

Harri Koskela:

Ehdokkaiden jonossa olen nyt minäkin!
Kristilliset arvot ja KD:n arvomaailma.
Liikunnallisuus.
Luonnon kunnioittaminen, luontoharrastus.
Maailmalla liikkuminen, kansainvälisyys.
Yleinen kiinnostuneisuus kaikesta.

Jouni Koskela:
Nasaali eli nenäsointinen puheääni.
Urheilu ja luontoharrastukset.
Kristillinen maailmankatsomus.
Sukuvikana meillä molemmilla on saivartelu ja näsäviisastelu, ehkä myös taipumus taistella tuulimyllyjä vastaan.

Kerro jokin hauska tai mieleenjäänyt muisto lapsuus- tai nuoruusvuosiltanne – myös kolttosista voi toki kertoa!

Jouni Koskela:
Olen kuulemma varastanut isoveljiltäni koulukirjat, ja kiristänyt heitä, etten anna kirjoja takaisin, jos eivät opeta minua lukemaan.
Erään kerran tikkaa heittäessä tulistuin jostain syystä Harriin sillä seurauksella, että jouduimme nyhtämään tikan pois Harrin niskalihoista.
Pyhäkoulun kevätjuhlassa huomasin, että minulla oli aamuretkeltä jäänyt paidan alle sisilisko, enkä hämmennyksen välttämiseksi viitsinyt sitä poiskaan ottaa.

Pyhäkoulun kevätjuhlassa huomasin, että minulla oli aamuretkeltä jäänyt paidan alle sisilisko. – Jouni Koskela

Harri Koskela:

Talvella olimme saunassa ja meillä oli kilpailu, kuka kävi kauimpana pyyhkeen kanssa paljain jaloin tietä pitkin! Lumipohjalla juostiin yli kilometri, kuka voitti, sitä en muista. Mutta sen muistan, että  tunnottomilla jaloilla saavuttiin takaisin saunaan.
Saunasta myös joskus laskettiin pulkalla mäkeä. Talon katolta autotallin katolle, autotallin katolta alas lammelle.

Saimme sellaisen karaistuksen nuorina, ettei ihan heti stopata! – Harri Koskela

Tehtiin me poikien kolttosia ja käytettiin suurennuslaseja polttolaseina. Saimme sellaisen karaistuksen nuorina, ettei ihan heti stopata!

Kaikesta kiinnostuneita. Yleissivistyneitä. Monessa mukana. Veljeksinä karaistuneita. Politiikassa kokenut pikkuveli Jouni Koskela, 60 ja isoveli Harri Koskela, 63, ovat ensi kertaa molemmat ehdokkaina eduskuntavaaleissa. Jouni Koskela on Kaakkois-Suomen ehdokas. Gallupien mukaan KD voisi onnistua saamaan paikaan Kaakkois-Suomessa. Harri Koskela pyrkii eduskuntaan sitoutumattomana KD:n listalla Savo-Karjalassa, jossa kovana tavoitteena on kaksi paikkaa Kristillisdemokraateille. (Kuva Kristiina Kunnas)

 

Harri Koskela Joensuusta, ehdolla Savo-Karjalassa numerolla 79 (sitoutumaton)

Olen tutkija ja teologian tohtori Joensuusta. Minulla on monipuolinen koulutus- ja työtausta. Ensimmäinen tutkintoni on lastentarhanopettajan tutkinto, myöhemmin olen opiskellut uskonnon, filosofian ja psykologian opettajaksi sekä suorittanut tohtorin tutkinnon käytännöllisestä teologiasta.

Tällä hetkellä teen väitöstutkimusta terveyspsykologian alalta uskonnollisuuden yhteydestä hyvinvointiin. Olen toiminut opetus- ja kasvatustehtävissä päiväkodissa, lastenkodissa, perusasteella, lukiossa ja yliopistossa. Yliopistossa olen toiminut myös projektitutkijana. Seurakuntatyötä olen tehnyt 10 vuotta evankelistana ja pastorina Joensuun helluntaiseurakunnassa.

Teen väitöstutkimusta terveyspsykologian alalta uskonnollisuuden yhteydestä hyvinvointiin. – Harri Koskela

Minulla on laaja kansainvälinen kokemus. Olen asunut Israelissa, Kanadassa ja Hongkongissa. Israelissa työskentelin kibbutsissa Jerusalemin lähellä, Kanadassa opiskelin teologiaa lukuvuoden verran ja Hongkongissa toimin vierailevana professorina Luterilaisessa teologisessa seminaarissa puolitoista vuotta. Luottamustehtävissä ja tieteellisissä konferensseissa olen vieraillut muun muassa Kolumbiassa, Pohjois-Koreassa, Uudessa Seelannissa, Maltalla ja Espanjassa. Yhteensä olen käynyt yli 50 maassa.

Pärjään englannilla erinomaisesti ja kohtalaisesti ruotsilla. Lisäksi osaan jonkin verran venäjää ja hepreaa. Olen opiskellut myös Koinee-kreikkaa, joka on Uuden testamentin kieli.

Olen 63-vuotias ja perheeseeni kuuluu Hanna-vaimo, kaksi aikuista lasta ja yksi puolen vuoden ikäisenä kuollut lapsi.

Vapaa-ajan harrastuksiani ovat pyöräily, hiihto, avantouinti, purjehdus, melonta, patikointi ja valokuvaus.

Tutkija Harri Koskelalla (oikealla) oli puheenvuoro tulevaisuusvaliokunnan kuulemisessa eduskunnan Pikkuparlamentissa helmikuussa. (Näyttökuva lähetyksestä)

Savo-Karjalan KD-ehdokkaiden kampanjaa Rääkkylässä perjantaina 24. maaliskuuta. Vasemmalta Joensuun Osmo Kokko, Lapinlahden Sari Essayah, Joensuun Jasmin Pyöriäinen ja Harri Koskela sekä Liperin Maija Silvennoinen. (Kuva Kristiina Seppälä)

Jouni Koskela Savonlinnasta, ehdolla Kaakkois-Suomessa numerolla 10

Olen kristillisten arvojen varaan elämäni rakentava biologi. Asun rintamamiestalossa vaimoni Marjan kanssa.

Suurimman osan työurastani olen tehnyt saimaannorpan suojelun ja tutkimuksen parissa. Sopisin hyvin kansanedustajaksi, koska minussa on maailmanparantajan vikaa. Olen huomannut kuuntelevani kanssaihmisten huolia ja ryhtyväni korjaamaan vinksallaan olevia asioita yhdistystoiminnan ja järjestöjen puitteissa, tai yksityishenkilönä.

Olen huomannut kuuntelevani kanssaihmisten huolia ja ryhtyväni korjaamaan vinksallaan olevia asioita yhdistystoiminnan ja järjestöjen puitteissa, tai yksityishenkilönä. – Jouni Koskela

Aluepolitiikan suunta on muutettava. Asuminen koko maassa, myös kasvukeskusten ulkopuolella on pidettävä mahdollisena. Toivottavasti koronapandemia ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ovat saaneet meidät ymmärtämään ruokaturvan ja huoltovarmuuden tärkeyden sekä energia- ja maatalouden omavaraisuuden. Velvollisuutemme on säilyttää ainoa maapallomme elinkelpoisena tuleville sukupolville. Säilyttämällä luonnon monimuotoisuuden, pääsemme itsekin nauttimaan luonnon kauneudesta. Kaivoslakia on muutettava siten, että saamme Suomen luonnonrikkauksista oikeudenmukaiset korvaukset. Saimaan rannoille ei tule sallia kaivosten perustamista.

Sloganini on: Viljele ja varjele – työtä ihmisen ja luonnon hyvinvoinnin puolesta.

Olen 60-vuotias filosofian maisteri ja luonnonsuojelun erityisasiantuntija, Savonlinnan kaupunginhallituksen jäsen ja kaupunginvaltuutettu, Etelä-Savon maakuntavaltuutettu, Etelä-Savon hyvinvointialueen aluevaltuutettu ja aluehallituksen varajäsen, KD:n puoluehallituksen jäsen, Etelä-Savon piirin puheenjohtaja ja Savonlinnan paikallisosaston puheenjohtaja.

Harrastan luonnossa liikkumista, lintujen tarkkailua, retkeilyä, mökkeilyä, marjanpoimintaa, urheilua ja liikuntaa, yhdistystoimintaa, lukemista, vapaaehtoistyötä seurakunnissa sekä penkkiurheilua.

Savonlinnan markkinat, Kaakkois-Suomi, vaalit 2023

Jouni Koskela (edessä) kampanjoimassa Savonlinnan kevätmarkkinoiden räntäsateessa Kaakkois-Suomen ehdokaskavereiden Aila Asikaisen (vasemmalla)ja Liisa Hirvosen (oikealla) kanssa. Vetoapua tuli puolueen puheenjohtajalta Sari Essayah’lta. (Kuva Olavi Kietäväinen)

Ylös