Helsingin KD kampanjoi Narinkkatorilla kaameasta lumimyräkästä huolimatta – Ääniä keskittämällä voi tulla kansanedustajan paikka

27.3.2023 klo 21:09 Politiikka Kristiina Kunnas

Saulin-päivän lumimyrsky riepotteli Kampin Narinkkatorin ehdokasviirejä mutta Helsingin Kristillisdemokraatit taisteli tuulta ja tuiverrusta vastaan esittein, puhein – ja pusuin!

Tilanne Helsingissä on erityisen kimurantti. Kannatus on korkealla, mutta saavuttaakseen kansanedustajan paikan vaaliliitossa on ehdokkaita kannattavien osattava keskittää äänet. Kuka voittaa tämän keskittämisen?

Saulin-päivänä maanantaina 27. maaliskuuta Narinkkatorin vaalikujalla ja KD:n vaalimökillä päivysti erityisen runsas KD-joukko. Kolmen jälkeen iltapäivällä kajahti tuttu ääni, kun Kristillisdemokraattien puheenjohtaja aloitti puheensa.

– Kuka on sitä mieltä, että Suomeen tarvitaan suunnanmuutos? Kuka on sitä mieltä, että tarvitaan järjen ääntä? kyseli Sari Essayah.

– Kristillisdemokraattien tärkeimpiin vaaliteemoihin kuuluu se, että ensinnäkin täytyy pelastaa nämä meidän hyvinvointipalvelut, Essayah aloitti.

Hän jatkoi innostavassa puheessaan muihin KD:n tavoitteisiin velan taittamisesta ja sotekriisin korjaamisesta aina ruokaturvaan.

– Ja vaikka nyt ollaan täällä pääkaupungin sydämessä, niin täälläkin tarvitaan leipää pöytään. Sitä ei saada, mikäli maaseutua ja ruuantuotantoa ei pidetä kunnossa, Essayah muistutti.

Essayah’n puheille riitti pyrkijöitä aina Helsingin Saksalaisen koulun kuudesluokkalaisista pojista ikäihmisiin. Tervehtimään tuli myös kollega Arkadianmäeltä, Kokoomuksen Ben Zyskowizc, joka joutui väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi vaalityössään Helsingin Itäkeskuksessa viime lauantaina.

Mikrofonin takana paikkansa ottivat KD-ehdokkaista Helsingin piirin kärkiehdokkaaksi valitsema pastori ja kaupunginvaltuutettu Mika Ebeling, rovasti, kirkolliskokousedustaja Arto Antturi, konsultoiva varhaiskasvatuksen erityisopettaja ja KD Naisten puheenjohtaja Sari Kumin sekä FM, ex-urheilija Pentti Helin.

Mukana Narinkkatorilla olivat ehdokkaista myös piirin puheenjohtaja, opettaja Markus Hekkala sekä diplomi-insinööri, auktorisoitu yritysneuvoja Elie El-Khouri.

Ehdokkaiden tukitiimiläiset jakoivat esitteitä. Pusuja jakelivat järjestöpäällikkö Mikko Rekimies, piiripuheenjohtaja Markus Hekkala, piirisihteeri Annika Lyytikäinen sekä puoluesihteeri Elsi Juupaluoma

– Poskelle tai käteen, mutta ei suoraan suuhun, lausui Hekkala vakavalla naamalla.

– Kun sanon ohikävelevälle moi, moni vastaa, että ei kiitos! kertoi puolestaan yksi ehdokas vaalityön koomisista piirteistä.

Helsingin KD:n tilanne vaaliliitossa on samanaikaisesti kiehtova ja kimurantti:
Moni ehdokas kampanjoi – keskitetäänkö ääniä?

Helsingin KD solmi viime lokakuussa teknisen vaaliliiton yhdessä Keskustan ja Korjausliikkeen kanssa. Sovittiin, että Kristillisdemokraatit asettaa kahdeksan ehdokasta.

Kristillisdemokraattien kannatus Helsingissä ei ole vuosikymmeniin riittänyt oman kansanedustajan läpimenoon.

Nyt vaaliliitolle ennustetaan paikkaa, ja se olisi viimeviikkoisen kyselyn mukaan tulossa Kristillisdemokraateille.

Kysymys näyttää siis olevan siitä, keskitetäänkö ääniä riittävästi. Vaaliliitosta paikka tulee sille, joka saa suurimman henkilökohtaisen äänipotin.

Kärkiehdokkaaksi Helsingin KD:n piirihallitus äänesti tammikuussa pastori Mika Ebelingin, pitkäaikaisen kaupunginvaltuutetun. Kärkiehdokkaan paikasta kisasivat myös KD:n tuore sitoutumaton ehdokas, rovasti Arto Antturi sekä konsultoiva varhaiskasvatuksen erityisopettaja Sari Kumin ja erikoislääkäri Sari Mäkimattila.

Ebelingin valinta kärkiehdokkaaksi ei kuitenkaan sammuttanut muidenkaan intoa kampanjointiin. Vaalityötä puurtaa ahkerimmin kolmen kärki tiimeineen: Ebeling, Antturi ja Kumin.

Vaalityötä puurtaa ahkerimmin kolmen kärki: Ebeling, Antturi ja Kumin.

Edustajanpaikkaan Helsingissä tarvittaneen yli 14 000 ääntä, mikäli äänestysaktiivisuus on samaa luokkaa kuin viime kerralla 2019.

Vaaliliittotilanteessa tarvitaan ensinnäkin riittävä määrä ääniä. Jos äänimäärä saavutetaan, saa kansanedustajan paikan se, joka on tavoittanut eniten henkilökohtaisia ääniä. Jos KD saa enemmän kuin Keskusta ja enemmän kuin Korjausliike, se ei vielä riitä, vaan paikka tulee sille, jonka oma äänimäärä on suurin.

Vaaliliittotilanteessa tarvitaan ensinnäkin riittävä määrä ääniä. Jos äänimäärä saavutetaan, saa kansanedustajan paikan se, joka on tavoittanut eniten henkilökohtaisia ääniä.

Kristillisdemokraattien äänten hajaantuessa Helsingissä voivat KD:lle tulleet äänet hyödyttää joko Keskustaa tai Korjausliikettä, mutta paikka omalle puolueelle jäädä tulematta.

Jännitettävää viimeisellä vaaliviikolla siis riittää!

– Kuka on sitä mieltä, että Suomi tarvitsee suunnanmuutoksen? huudatti puheenjohtaja Sari Essayah yleisöä Narinkkatorin myräkässä. Vierellä Helsingin KD:n kärkiehdokkaaksi valitsema Mika Ebeling (edessä oik.) ja takana haastaja, ensikertalainen kansanedustajaehdokas Arto Antturi.

Tentissä Mika Ebeling ja Arto Antturi.

Mika Ebeling on ollut kaupunginvaltuutettuna jo 26 vuotta. – Tarvitsemme vahvat perheet ja vahvan talouden, Ebeling sanoo.

– Teemme hartiavoimin työtä, jotta saamme Sari Essayah’n ministeriksi, vakuutti KD:n helsinkiläinen ehdokas, rovasti Arto Antturi puheessaan.

Sää ei säikäyttänyt kaikkia helsinkiläisiä sisätiloihin. Jäätävästä tuulesta ja lumisateesta huolimatta vaalikujalla riitti keskustelijoita. – Pää ja jalat ovat pysyneet lämpiminä, ja vanhan viisauden mukaan se riittää, Arto Antturi totesi.

– Tärkein vaalityö tehdään lähiöissä, totesi Sari Kumin, ja ”ihasteli” kesälomansa hyistä säätä.

KD:n Sari-voimaa: KD Naisten puheenjohtaja ja Helsingin KD-ehdokas Sari Kumin sekä puheenjohtaja Sari Essayah. Oikealla Anne Vuori.

Mikin takana KD:n ehdokas Pentti Helin.

– Varsinainen lumiukko, kommentoi Helsingin piirin puheenjohtaja, ja itsekin ehdolla oleva Markus Hekkala. Jakamiaan pusuja (Brunnbergin suukkoja) hän lupasi vain poskelle tai käteen, ei suoraan suuhun.

– Olen jo täydessä iskussa, vakuutti tervehtimään vaalikujan toiselta puolelta saapunut Ben Zyskowizc – eduskunnan pitkäaikaisin kansanedustaja. Essayah kiiruhti Narinkkatorilta kohden Kruunupyyn lentoa ja Luotoa, mutta lennon perumisen myötä joutui turvautumaan junaan ja myöhästyi illan tilaisuudesta. Huomenissa hän kampanjoi Pietarsaaren seudulla – ennen Helsingin Sanomien tiistai-illan puheenjohtajatenttiä.

 

Ylös