– Joka puolelta Suomea tulee sellaisia viestejä, että nyt on ensimmäistä kertaa äänestetty kristillisdemokraatteja, Sari Essayah kertoo

28.3.2023 klo 20:14 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah luottaa kunnon ajoitukseen myös vaaleissa. KD:n kannatus on vaalikauden parhaimpia juuri vaalien alla ja ympäri Suomea tulee viestejä, että ääniä oli annettu KD:lle ensimmäistä kertaa.

Helsingin Sanomien suuressa vaalitentissä puoluejohtajat kohtasivat toisensa viimeisenä ennakkoäänestyspäivänä ja tuoreiden HS:n gallupien valossa. Siinä pitkään kannatuskuninkaana viihtyneen kokoomuksen etumatka on sulanut, ja nyt kolme suurinta puoluetta, Kokoomus (19,8), Sdp (19,2) ja perussuomalaiset (19,2) ovat kaikki prosenttiyksikön sisällä toisistaan.

Kristillisdemokraatit ovat tuoreessa kyselyssä viime eduskuntavaalien tahdissa 4 prosentin kannatuksella.

KD:n puheenjohtaja Sari Essayah muistutti, että kysymys on kunnon ajoituksesta eli vaalikauden parhaimmista lukemista.

– Joka puolelta Suomea tulee sellaisia viestejä, että nyt on ensimmäistä kertaa äänestetty kristillisdemokraatteja. Se on tosi rohkaisevaa

– Joka puolelta Suomea tulee sellaisia viestejä, että nyt on ensimmäistä kertaa äänestetty kristillisdemokraatteja. Se on tosi rohkaisevaa, hän sanoo.

Essayah luottaa, että KD:n Järjen ääni- kampanja on purrut suomalaisiin.

– On ymmärretty, että on puolue, joka oikeasti ajattelee tavallisen kansalaisen arkea; sitä, miten se on vasemmistohallituksen aikana kallistunut.

Puoluejohtajilta kysyttiin muun muassa, onko julkisen sektorin osuus BKT:sta paisunut jo liian suureksi.
Esssayah’n mielestä olisi tärkeämpää pitää huoli siitä, että tulopohja ja huoltosuhde on riittävä.

– Hyvällä perhe- ja väestöpolitiikalla varmistamme sen, että meillä on tulevaisuudessakin veronmaksajia. Lapsilisät tulisi sitoa indeksiin ja jokainen syntyvä suomalainen saisi ensihankintoihin tarkoitetun vaunurahan ja verotuksen lapsivähennys on palautettava.

KD kannattaa jatkossakin perheille valinnanvapautta esimerkiksi kotihoidontuen muodossa.

– Sitten tarvitaan hyvää koulutuspolitiikkaa, että jokainen lapsista ja nuorista myöskin löytää tiensä työelämään eli kahdeksankymmenen prosentin työllisyystavoite on aivan välttämätöntä.

Tulevalla vaalikaudella tarvitaan Essayah’n mielestä sosiaaliturvauudistus. Kristillisdemokraateilla on siihen oma, kannustavan perusturvan malli. Samoin paikallista sopimista tulee lisätä ja ansiosidonnainen ulottaa kaikille. Lisäksi olisi otettava käyttöön Viron mallin mukainen yritystili.

Essayah muistuttaa, että KD on ainut puolue, joka on tehnyt esityksen soten korjaussarjaksi. Samalla puolue myös esitti määrärahalisäystä soteen kahden vuoden ajan. Viimein hallituskin heräsi hyvinvointialueiden hätään.

– Rahoitusmallia on lähdettävä muuttamaan, mutta on myöskin saatava painopiste selkeästi perusterveydenhuoltoon, ennaltaehkäisyyn ja terveyden edistämiseen. Muuten mitkään rahat eivät koskaan tule riittämään.

Ylös