Haikeutta, kiitollisuutta, itkua ja iloa – Kollegat myötäelivät Antero Laukkasen viimeistä päivää eduskunnassa

29.3.2023 klo 16:07 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen oli päivän suosituin ja jututetuin henkilö valtiopäivien päättäjäisissä eduskunnassa. Ilmassa oli haikeutta.

– Joku toinen istuu paikalleni ensi viikolla, Laukkanen totesi.

Moni halusi ja päätyi yhteiskuvaan kansanedustaja Antero Laukkasen kanssa eduskunnassa, jossa vietettiin tänään valtiopäivien päättäjäisiä. Jo kuukauden päivät vaalikentillä olleet kansanedustajat palasivat protokollan mukaiseen tilaisuuteen, jossa Tasavallan presidentti Sauli Niinistö virallisesti julisti eduskunnan työn päättyneeksi tältä vaalikaudelta.

Vaalikausi otti lujille, sillä siihen sisältyi odottamattomia kriisejä koronapandemiasta hyökkäyssotaan ja energiakriisiin.

Eduskunnan pidetyimmäksikin kansanedustajaksi äänestetty Laukkanen sai taputuksia, halauksia, toivotuksia ja tervehdyksiä kollegoiltaan ja ministereiltä, aivan kärkeen myös presidentti Sauli Niinistöltä.

Henkilökohtaisiakin tragedioita koettiin. Kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen sairastui viimeisenä kansanedustajavuotenaan ALS-sairauteen, joka on vienyt Laukkaselta liikuntakyvyn.

Antero Laukkanen oli kysytty henkilö Valtiopäivien päättäjäisissä eduskunnassa. (Kuva: Samuli Rissanen)

Laukkasen pyörätuolin ympärillä kävi kuhina: Eduskunnan pidetyimmäksikin kansanedustajaksi äänestetty Laukkanen sai taputuksia, halauksia, toivotuksia ja tervehdyksiä kollegoiltaan ja ministereiltä, aivan kärkeen myös presidentti Niinistöltä.

Mutta miltä Laukkasesta itsestään tuntuu olla viimeistä kertaa kansanedustajan roolissa valtiopäivien päättäjäisissä.

– On se outoa, kun on niin tekevä mieli, hän sanoo.

Haikeuttakin on ilmassa:

– Aamulla juuri ajattelin, että viikon päästä joku istuu mun tuolilla. Mutta toisaalta kiitollinen olo kuitenkin.

Laukkanen uskoo, että kun päivä painuu iltaan, saattaa olla kyynelten vuoro. Kansanedustajakollegoita tulee ikävä.

– Tämä yhteys on ollut niin sitoutunutta. Vaikka me tuolla salissa riidellään, niin silti empatiakyky toinen toistamme kohtaan on suurta. Nämä ihmiset ovat myötäeläneet kanssani tätä vaikeaa sairautta.

Ylös