Uudenmaan tuore kansanedustaja Mika Poutala ja varakansanedustaja Ari Mönttinen pääsevät ääneen KD-Kompassissa

6.4.2023 klo 17:37 Politiikka Samuli Rissanen

KD-Kompassi ohjelmassa palataan vaali-iltaan. Kristillisdemokraattien Uudenmaan tuore kansanedustaja Mika Poutala ja varakansanedustajaksi yltänyt Ari Mönttinen pääsevät ääneen.

Pääsiäisviikon KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä palataan eduskuntavaali-iltaan ja kristillisdemokraattien vaalivalvojaisiin. Tiivistunnelmaisen illan tähti oli espoolainen Mika Poutala, joka meni uutena läpi eduskuntaan. Poutalan haastattelu on tehty vajaa tunti ennakkoäänien ilmoittamisen jälkeen.

– Tuntuu rauhalliselta. Ei ole mikään juhlafiilis, mutta syvä rauhallinen luottamus. Tuntuu hyvältä, Poutala kertoo ensireaktioistaan vaalituloksen valjettua.

Vaalikampanjan aikana Poutala ei ollut vaivannut päätään sillä ajatuksella, että mikä ehdokkaiden rankingjärjestys lopussa olisi.

– En ole itse asiassa miettinyt yhtään sitä paikkaa. Olen jotenkin semmoinen sinisilmäinen kristitty, että luotan siihen, että meillä jokaisella on tarkoitus tässä elämässä ja elämä johdattuu sinne, minne sen kuuluu johdattua.

Urheilutaustasta on enemmän hyötyä politiikassa, koska se on antanut eväitä myös yrittäjyyttä varten.

Poutala on entinen huippu-urheilja ja toimii nykyisin yrittäjänä. Hän arvioi, että urheilutaustasta on enemmän hyötyä politiikassa, koska se on antanut eväitä myös yrittäjyyttä varten.

– Urheilu antaa menestyksen eväät mihin tahansa elämässä. Yrittäjyys on puolestaan antanut mulle näkemystä talouden hoitoon ja siihen, että mitkä oikeasti on tärkeitä asioita, kun mietitään esimerkiksi hyvinvointia ja taloutta.

Lohjalainen terveyskeskuslääkäri, kaupunginvaltuutettu ja Länsi-Uudenmaan aluevaltuutettu Ari Mönttinen nousi eduskuntavaaleissa Uudenmaan varakansanedustajaksi.

Hän pohtii sote-alueiden tilannetta.

– En näe mitään muuta vaihtoehtoa kuin että valtion täytyy korjata rahoitus realistiselle tasolle, hän sanoo.

Mönttinen on seurannut 30 vuotta terveyskeskuslääkärinä perusterveydenhuollon kurjistumista.

Aina vuoden loppupuolella erikoissairaanhoito on leikannut ison siivun siitä rahapotista, minkä piti olla tukemassa perusterveydenhuollon toimintaa ja kunnat ovat hyväksyneet tilanteen.

Mönttinen luottaa, että hyvinvointialueet pystyvät paremmin takaamaan sen, että perusterveydenhuolto saa ne resurssit, mitä se tarvitsee ja erikoissairaanhoidon täytyy tulla toimeen sillä osuudella, mitä se on saanut.

Mönttinen pitää työstään terveyskeskuksessa.

– Se on antoisaa ja mielekästä. Palaute, mitä potilaalta suoraan saa, on niin positiivista ja palkitsevaa ettei se mun henkilökohtaista jaksamista ole nakertanut. Nautin kellokortista: Otan ne tunnit sitten takaisin, jos jonain päivänä venyy.

Muutenkin Mönttinen näkee terveydenhuollon tulevaisuuden positiivisessa valossa.

– Meillä on paljon paikkoja, alueita ja toimipisteitä, missä kaikki toimii ihan tyydyttävästi.

Kuuntele konaisuudessaan Mika Poutalan ja Ari Mönttisen haastattelut KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä lauantaina 8.4. klo 12.50 alkaen.

Ylös