Kristiina Kunnaksen pääkirjoitus: Vaalien jälkeen tuli keveys ja kirvely

2.5.2023 klo 08:54 Pääkirjoitukset Kristiina Kunnas

Vaalikevät oli raskas rupeama vaalikampanjaa tekeville, tukitiimiläisille sekä puolueen henkilökunnalle. Vaikka kohtaamiset ovat antoisia ja vaalipöhinä innostavaa, vaivaa alituinen tunne, ettei pysty eikä ehdi riittävästi. Jospa olisi enemmän aikaa, isompi budjetti, runsaammin auttajia!

Puserossa oli KD-napin tai ehdokasnumeron lisäksi myös pelko.

Puserossa oli KD-napin tai ehdokasnumeron lisäksi myös pelko. Entä jos vaalipiirin edustajanpaikka menee tai jos gallupien lupaamaa paikkaa ei tulekaan? Suurin osa ehdokkaista kampanjoi oman työnsä ohella, eikä se ole järin leppoisaa. Kansanedustajilla työ on katkolla. Puolueen työntekijätkin tietävät karun tosiasian: mikäli edustajien määrä vähenee, on työpaikka vaarassa.

KD-Lehti esitteli printti-vaalinumeroissaan kaikki Kristillisdemokraattien ehdokkaat. Lukijoille tehty palvelu oli iso ponnistus piskuiselta toimitukselta. Se väistämättä vähensi verkkolehden sisältötarjontaa. Seuraavissa vaaleissa on pyrittävä aiempaa parempaan synergiaan: digi- ja perinteinen printtilehti on saatava hyödyntämään toisiaan.

Kristillisdemokraattien tavoite kymmenestä paikasta ei ollut mahdoton.

Kristillisdemokraattien tavoite kymmenestä paikasta ei ollut mahdoton. Aiemmat viisi vaalipiiriä saisivat kukin sisään yhden kansanedustajan, lisäksi Keski-Suomi, Kaakkois-Suomi ja Helsinki – vaaliliiton vuoksi – voisivat oikealla ehdokasasettelulla saavuttaa paikan. Vaasan ja Savo-Karjalan vaalipiireissä, kenties Pirkanmaallakin, mahdollisuus kahteen kansanedustajaan olisi todellinen.

Vaalien lähestyessä ennusteet näyttivät, että huonoimmillaan KD saisi neljä paikkaa, parhaimmillaan seitsemän. Hämeen uhka paikan menemisestä innoitti kahdeksannelle kaudelle pyrkivän Päivi Räsäsen sekä monen muun hämäläisehdokkaan ennennäkemättömän tiiviiseen kampanjointiin. Kaakkois-Suomessa ja Helsingissä alettiin uskoa läpimenoon.

Moni koki kauhunsekaista jännitystä ennen vaali-iltaa. Jos pelättiin neljää paikkaa – ja toivottiin seitsemää – oli viisi paikkaa kelpo tulos. Kiitokset vaalityöstä, onnea eduskuntaryhmälle ja varakansanedustajille! Lisääntyneet äänet ympäri Suomen, Savo-Karjalan äänikuningattaren Sari Essayah’n huikea oma saavutus sekä tyytyväisyys hienosta Järjen ääni -kampanjasta toivat vaalien jälkeisen keveyden. KD olisi menossa hallitukseen, vaikka hallitustaipaleesta ennustetaankin kaikkien aikojen työläintä.

Kirvelyä aiheuttaa jälleen kerran se, että 4,2 prosentin äänisaaliilla pitäisi paikkoja tulla kahdeksan, ei viittä.

Pääkirjoituskuva, Kriske

Päätoimittaja Kristiina Kunnas (Kuva: Jani Laukkanen)

Ylös