Talousraamit jaettiin neuvottelupöytiin Säätytalolla – Vielä ei ole myöhäistä kääntää Suomi-laivan suuntaa, KD:n Sari Essayah sanoo

9.5.2023 klo 17:46 Politiikka Samuli Rissanen

– Meillä on haastavat ajat edessä, mutta jos nyt ei jotain tehdä, niin sitten olisi vielä haastavammat ajat edessä. Nyt on tartuttava siihen mahdollisuuteen, että vielä ei ole liian myöhäistä kääntää Suomi-laivan suuntaa, Sari Essayah sanoo.

Hallitusneuvotteluiden talousraamit on iltapäivällä jaettu hallitusneuvottelijoiden työryhmiin eli niin sanottuihin reformipöytiin.

Talousraami on hallitusneuvotteluiden Kestävä julkinen talous -ryhmän pohjustava ehdotus muille työryhmille julkisten menojen sopeutustarpeesta ja sopeutuksen toteutustavoista.

Hallitusneuvotteluja vetävä kokoomuksen Petteri Orpo kertoi tiedotustilaisuudessa, että talouden raamit ovat työväline Säätytalossa koolla oleville reformiryhmille. Ne eivät varsinaisesti sido työryhmiä.

Hallitusneuvotteluja käyvien puolueiden puheenjohtajat olivat median edessä päivän päätteeksi 9.5. (Kuva: Marjo Loponen)

Orpon mukaan talousraameja ei päästetä julkisuuteen. Hän esitteli kuitenkin medialle julkisen talouden tilaa koskevia kalvoja, josta käy ilmi, että esimerkiksi korkomenot kasvaisivat ilman toimenpiteitä viiteen miljardiin hallituskauden loppua kohti. Se on sama summa, jonka Suomi käyttää tällä hetkellä puolustusmenoihinsa.

Median eteen taloudesta tuli kertomaan Petteri Orpon (kok.) lisäksi Riikka Purra (ps.), Anna-Maja Henriksson (r.) sekä Sari Essayah (kd.).

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoi jakavansa muiden hallitusneuvotteluissa olevien puolueiden kanssa huolestuttavan tilannekuvan. Hän muistutti, että sopeutusten lykkääminen hamaan tulevaisuuteen tekisi niistä entistä kirpaisevampia toteuttaa.

Kuusi miljardia vaihtuisi muutamassa vuodesssa kahdentoista miljardin sopeutukseksi.

– Nyt on vielä mahdollisuus kääntää tämän suunta ja siksi minun mielestä tulevan hallituksen näin tulee tehdä, Essayah sanoo.

Hänen mukaansa reformityöryhmien pöydissä tehdään talousraamien pohjalta substanssiosaamisen liittyvää työtä, ja niissä talousraameihin voidaan päästä myös osin uudistusten avulla.

– Ehkäpä meidän työelämää tai sosiaaliturvaa ja tämäntyyppisiä asioita voidaan tarkastella siten, että löytyisikö niissäkin kenties jotain sellaista, mitä voitaisiin uudistaa. Siksi nimikin on reformipöytä.

Kristillisdemokraatit alleviivaavat Essayahin mukaan sitä, että emme voi leikata itseämme hengiltä, vaan tarvitaan kasvua, tarvitaan hyvin kohdennettuja veronkorotuksia, mutta työn ja yrittämisen verotusta ei voi lisätä.

Kilpailukykyisen yrityselämän tueksi tarvitaan lisäksi TKI-panostuksia ja koulutusjärjestelmän trimmausta.

– Meillä on haastavat ajat edessä, mutta jos nyt ei jotain tehdä, niin sitten olisi vielä haastavammat ajat edessä. Nyt on tartuttava siihen mahdollisuuteen, että vielä ei ole liian myöhäistä kääntää Suomi-laivan suuntaa.

Ylös