”Asioita lähdetään heti toteuttamaan” – Sari Essayah lähtee Luxemburgin EU-kokoukseeen heti juhannuksen jälkeen, mutta käy sitä ennen kahvilla edeltäjänsä kanssa

20.6.2023 klo 17:41 Politiikka Samuli Rissanen

Kristilisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kertoo menevänsä entisen maa- ja metsätalousministerin kanssa kahville, ennenkuin lähtee uunituoreena maa- ja metsätalousministerinä Luxemburgin EU-kokoukseen ensi viikolla.

Tuskin uuden hallituksen nimittämiseen liittyvät juhlallisuudet ovat vietetty, kun Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, uunituore maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah on jo käärinyt hihat.

– Eurooppa-politiikka pyörii koko ajan

– Eurooppa-politiikka pyörii koko ajan, itse lähden Luxemburgiin heti alkuviikosta. Asioita lähdetään heti toteuttamaan, hän lupasi.

Essayah kertoi jo hallitusohjelmaa koskeneessa infossa, että aikoo ryhtyä ensitöikseen toimeen nimenomaan EU-vaikuttamisessa. Entisellä europarlamentaarikolla on EU:ssa paljon tuttuja ja näitä kontakteja on nyt tarkoitus hyödyntää maa- ja metsätalousasioissa. Valtaosa ministeriön agendasta tulee EU:lta ja tuleviin, maataloutta koskeviin CAP-tukiin ja toisaalta ympäristöministeriön toimialaan kuuluvaan, mutta maa-ja metsätalouteen voimakkaasti vaikuttavaan ennallistamisasetukseen, on vaikutettava.

Essayahin mukaan on vauhditettava myös maataloustuotteiden vientiä, sillä Suomi vie ruokaa 2 miljardin edestä ja tuo 5 miljardin edestä. Naapurimaa Ruotsi vie kyseisiä tuotteita 7 miljardin edestä.

– Meillä on kuitenkin maailman puhtaimmat tuotteet ja jäljitettävät tuotantoketjut, hän sanoi.

Ennen ensi viikon Luxemburgin EU-kokousta Essayah aikoo viedä entisen maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvisen kahville. Essayah kertoo arvostavansa Kurvisen tapaa, jolla tämä on omalta osaltaan kirittänyt EU:n metsäisten maiden yhteistyötä.

– Tarkoitus on saada häneltäkin evästystä, Essayah sanoo.

Hallituksen nimittämisen jälkeen Essayah muistutti, että laajempikin suunnanmuutos on saatava Suomessa aikaan.

– Jos me emme pysty kääntämään Suomen suuntaan, niin meillä ei ole enää hyvinvointia, hyvää terveydenhoitoa, eikä kunnon tulevaisuutta.

 

Ylös