Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah: Kotimainen ja lähellä tuotettu ruoka keskiöön kuntien ja hyvinvointialueiden hankinnoissa

21.6.2023 klo 16:47 Eduskunta Samuli Rissanen

Tuore maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah vetoaa, että kuntien ja hyvinvointialueiden hankintastrategioissa linjattaisiin, että kotimainen ruoka ja lähellä tuotettu ruoka olisivat etusijalla.

Eduskunta on tänään päässyt käsittelemään viime perjantaina julkistettua hallitusohjelmaa. Tuore Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah vetosi kansanedustajakollegoihinsa, joista useimmat vaikuttavat myös kotikuntiensa ja hyvinvointialueittensa hallinnossa.

Kunnissa ja hyvinvointialueilla tehdään suuret määrät julkisia hankintoja.

Voisimme omilla hankinnoilla vaikuttaa siihen, että suomalainen maatalous pärjää myöskin jatkossa.

– Entäpä jos lähtisimme siellä linjaamaan, että kotimainen ja lähellä tuotettu ruoka olisivat niitä asioita, joita olisimme viemässä hankintastrategioissa eteenpäin. Voisimme omilla hankinnoilla vaikuttaa siihen, että suomalainen maatalous pärjää myöskin jatkossa.

Essayah sanoi, että hallitusohjelmassa on hyvin vahva ote alueiden Suomeen sekä maa- ja metsätalouteen. Viimeaikaiset kriisit ovat suorastaan alleviivanneet sen, että miten tärkeä on pitää kiinni huoltovarmuudesta jossa maa- ja metsätaloudella on aivan keskeinen ja merkittävä rooli.

Essayah kertoi, että aikoo vahvasti vaikuttaa EU-pöydissä siihen, että ruokaturva saataisiin myöskin EU politiikan keskiöön.

Maatalouden kannattavuuden eteen on tehtävä laaja uudistusohjelma.

– Hallitusohjelmassa on vahvasti linjattu muun muassa elintarvike- ja markkinalain uudistuksesta sekä hankintalain uudistuksesta, hän kertoi.

 

Ylös