”Yöunet menivät – hitaus yllätti – asiantuntemus ja kokemus auttoivat” – KD-neuvottelijat kertovat Säätytalon kokemuksistaan

8.7.2023 klo 16:50 Uutiset Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraatit sai lyhyellä varoitusajalla Säätytalolle 50 hengen neuvottelijanyrkin. Lomat paloivat, järjesteltävää oli paljon. Moni teki täysin talkoilla työtä isänmaan hyväksi. Neuvottelijat kertoivat kokemuksistaan KD-Lehdelle toukokuussa, Säätytalon neuvottelujen ollessa vielä kesken.

Tekniikan tohtori ja KD-Lehden pitkäaikainen entinen päätoimittaja Esa Erävalo sai kutsun hallitusneuvotteluihin, vaikka piti sitä itse epätodennäköisenä.

Ensin menetin yöunet. – Esa Erävalo

– Ensin menetin yöunet energia-, ilmasto- ja ympäristösektorien suurten haasteiden edessä, mutta vähitellen asiat selkeytyivät. Olen ollut viisi vuotta eläkkeellä, joten jouduin päivittämään tietoni lyhyessä ajassa. Onneksi Leo Byskata on hyvin perillä erityisesti tuulivoima-asioista, Esa Erävalo kertoo.

– Asiantuntijoiden kuuleminen ja lukuisiin selvityksiin perehtyminen on tuonut tarpeellista kokonaiskuvaa. Jos voi vähän keventää, niin se olisi varmaan yliopistossa monen opintopisteen arvoista. Miten ’opinnäytetyötä’ eli hallitusohjelman ratkaisuja arvostetaan, on sitten eri asia. En osaa odottaa kiitosta enkä sitä, että arvostelijat esittäisivät parempia ratkaisuja, Erävalo toteaa.

Sote-jaostossa neuvotellut sote-alan opettaja Riitta Kuismanen joutui järjestämään opettajantyönsä uusiksi.

– Haasteellisinta oli siirtää keväällä valmistuvien opiskelijoideni loppuarvioinnit ja näytöt toiselle opettajalle. Tuntui kuin olisin heidät hylännyt viime metreillä. Mutta en ole korvaamaton, erittäin pätevät sijaiset järjestyivät.

Tuntui kuin olisin hylännyt opiskelijani viime metreillä. – Riitta Kuismanen

– Hämmästyin, miten uskollisia ja ahkeria jäseniä puolueessamme on! Näin valtaisa joukko oli valmiina antamaan kaikkensa. Tästä ei voi seurata muuta kuin hyvää, Kuismanen uskoo.

Luokanopettaja, KM Kati Nummensalo sai huomata kevään kuluvan Säätytalon uumenissa.

–  Pitkiä päiviä on tehty ja viisi viikkoa kului matkalaukkuelämän parissa. Oli hienoja, lämpimiä kevätpäiviä, jotka vietimme sisätiloissa, mutta iltaisin sain kyllä nauttia heräävästä Helsingin kesästä. Nuuskin Helsinkiä ympäriinsä niin paljon kuin suinkin ehdin ja jaksoin!

– Koen olleeni etuoikeutettu, että sain osallistua tärkeiden asioiden eteenpäinviemiseen sellaisessa paikassa, jossa asioihin todella voi vaikuttaa! Saimme Osaava Suomi -reformipöydässä todella hyvin KD:n ohjelmaa hallitusohjelmaan. Toki kompromissejakin tehtiin. Torjuimme meille vieraita näkökulmia.

Saimme Osaava Suomi -reformipöydässä todella hyvin KD:n ohjelmaa hallitusohjelmaan. Toki kompromissejakin tehtiin. – Kati Nummensalo

Huumoriakaan ei puuttunut.

– Kaikki 12 jäsentä neljästä eri puolueesta tulivat tutuiksi. Työskentely oli paitsi asiakeskeistä myös huumoripitoista. Saimme viikkojen aikana nauraa reformipöytämme kesken monille sisäpiirivitseille.

– Ajattelin etukäteen, että samanlaista vääntöä hallitusneuvottelut varmaan ovat kuin minulle kovin tutut valtuusto- ja hallitustyöskentelytkin: sovitetaan yhteen erilaisia näkökulmia, Nummensalo huomauttaa.

Sote-Sirpana tunnettu Sirpa Pursiainen piti hienona siitä, että pääsi hyödyntämään omaa sote-asiantuntemustaan koko Suomen parhaaksi.

– Asiantuntemus ja neuvottelutaidot auttavat kummasti asioiden läpi saamisessa.

Asiantuntemus ja neuvottelutaidot auttavat kummasti asioiden läpi saamisessa. – Sirpa Pursiainen

– Tein toimitusjohtajantöissäni olevia asioita valmiiksi huomioiden neuvottelujen mahdollisen ajankohdan. Moni asia oli aikataulutettavissa ennen ja jälkeen neuvottelujen. Pakollisia tehtäviä hoidin iltaisin tai ruokatauoilla, Pursiainen toteaa.

Vanhempi neuvonantaja, Kaukomaalaus-yrityksensä viime vuonna myynyt Pirkanmaan varakansanedustaja Kauko Turunen oli tyytyväinen päästessään tuomaan keskisuuren yrityksen näkemyksen hallitusneuvotteluihin.

– Asiantuntijoita oli kiinnostava kuunnella. Opin paljon sellaista, jota en kymmenessä vuodessa politiikassa.

– Pitkää päivää tehtiin: pahimmillaan aamuyhdeksästä iltayhteentoista, Turunen kertoo.

Kaipasin konkretiaa neuvotteluihin. – Kauko Turunen

– Yllätyin siitä, miten hidasta eteneminen ja tekstintuottaminen oli. Joskus muutaman sanan vuoksi junnattiin tuntikausia.

– Kaipasin konkretiaa neuvotteluihin. Olen Excel-mies, joka haluaa nähdä, miten vaikuttaa dominoefektinä se, jos jostain leikataan, Turunen huomauttaa.

 

Sari Essayah: Kiitosta neuvottelijoille

Kun hallitus lopulta saatiin kasaan myöhään torstai-iltana 15. kesäkuuta, olivat neuvottelut jatkuneet jo seitsemän viikon ajan.

KD:n puheenjohtaja Sari Essayah antoi lehdistötilaisuudessa kehut kaikkien puolueiden neuvottelijoille.

– Kiitän kaikkien puolueiden neuvottelijoita, jotka ovat täällä itseään säästämättä uurastaneet aamusta iltaan. Monet ovat jättäneet siviilityötänsä ja ovat sieltä perheen ja kaiken muun keskeltä siirtyneet tänne Säätytalolle neuvottelemaan, ottaen kesälomapäiviään, siirrellen töitään ja sovitelleet asioita arjessaan.

– Ilman heidän asiantuntemustaan ja osaamistaan emme olisi saaneet niin hyvää hallitusohjelmaa kuin minkä teille esittelemme, Essayah sanoi mediatilaisuudessa.

Meidän neuvottelijat ansaitsevat suuren kiitoksen työstään isänmaan hyväksi. – Sari Essayah

Kristillisdemokraattien puolue-elinten kokoustaessa lauantaina 17. kesäkuuta Essayah kiitti omaa väkeään.

– Ensinnäkin te mahdollistitte hyvällä vaalituloksella pääsemisemme hallitusneuvotteluihin. Meidän neuvottelijat ansaitsevat suuren kiitoksen työstään isänmaan hyväksi, Essayah sanoi.

Lue lisää!

Kokenut KD-poliitikko Jouko Jääskeläinen kertoo kolmesta hallitusneuvottelukokemuksestaan täällä

Neuvotteluihin osallistunut eduskuntaryhmän pääsihteeri Merja Eräpolku kirjoittaa ”Säätytalon leirikoulusta” kolumnissaan täällä

Ylös