”Rotta, natsi ja musta säkki eivät kuulu sivistyneeseen kielenkäyttöön” – Hallituskumppaneiden kohuista harmistunut Sari Essayah peräänkuuluttaa lähimmäisyyttä

5.8.2023 klo 11:51 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah kommentoi omilleen myös hallituksen alkutaivalta sävyttäneitä kohuja tänään eduskunnassa.

– Olen ollut harmistunut ja osin myös yllättynyt näistä kohuista, Essayah kertoi.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah puolusti ja oikoi reilun kuukauden hallitusvastuussa ollutta koalitiota kristillisdemokraattien puoluehallituksen jäsenille, joista suurin osa on vaalipiiriensä puheenjohtajia.

Kristillisdemokraattien puoluehallitus on koolla eduskunnan Pikkuparlamentissa tänään.

Essayah muistutti, että vaikka mediassa ja toisaalta kansan keskuudessa elää ajatus siitä, että leikkauksia tehdään nyt laajalla rintamalla, tosiasiassa hallitus tekee lisäsatsauksia moneen kohteeseen.

Hallitus satsaa lapsiperheisiin ja toisaalta perusopetukseen sekä ammatilliseen koulutukseen tehdään merkittäviä lisäpanostuksia. Oppimisen tukea vahvistetaan ja nuorten terapiatakuu toteutetaan.

Eläkeläisten mahdollisuuksia tehdä työtä helpotetaan tuntuvalla veroporkkanalla ja eikä eläkkeisiin tai eläkeläisten asumistukeen ole tulossa leikkauksia.

– Niihin ei olla koskemassa. Tämä on tärkeää, kun toreilla tulee joku hihasta kiskomaan ja sanoo että eläkeläisiltäkin leikataan, niin voi todeta heti, että se ei pidä paikkaansa, Essayah evästi puoluehallitusta.

Kristillisdemokraattien mieleen on sekin, että nyt vihdoin seurakuntien ja järjestöjen ruoka-aputoiminnan rahoitus vakinaistetaan ja keliakiakorvaus palautetaan alaikäisiä ja alemman tulotason aikuisia painottaen.

Myös liikkumisen kustannuksia lasketaan ja investointiympäristöä parannetaan sekä infraa laitetaan kuntoon.

– Rakennamme nyt sellaista Suomea, jossa uskalletaan perheellistyä, jossa kannattaa yrittää ja tehdä työtä, Essayah linjasi.

Kristillisdemokraateilla on nollatoleranssi rasismia ja syrjintää kohtaan

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja kommentoi puoluehallitukselle myös hallituksen alkutaivalta sävyttäneitä kohuja.

– Olen ollut harmistunut ja osin myös yllättynyt näistä kohuista, Essayah kertoi.

Hän muistutti, että Kristillisdemokraateilla on nollatoleranssi rasismia ja syrjintää kohtaan.

– On tärkeää, että ilmi tulleita asioita on pyydetty anteeksi, niistä on haluttu irtisanoutua. Ainakin omaan ihmiskuvaani kuuluu se, että silloin on myöskin anteeksiannon paikka ja ihmisten pitää päästä aloittamaan puhtaalta pöydältä.

Essayah korosti, että hallitus on ottanut asian todesta ja perustanut työryhmä, jonka johdolla laaditaan pääministerin tiedonanto hallituksen rasismin ja syrjinnän vastaisista toimenpiteistä.

Hänen mukaansa hallituksessa täytyy hyvin selkeästi irtisanoutua rasismista, antisemitismista ja vihapuheista.

– Ketään ei saa nimitellä rotaksi, natsiksi tai mustaksi säkiksi. Mikään näistä ei kuulu sivistyneeseen kielenkäyttöön.

– Meidän pitää ennen kaikkea nähdä toinen ihminen lähimmäisenä, Essayah muistutti.

Hän toivoi myös, että suvaitsevaisuuspuheen rinnalle nousisi myös puhe anteeksiannosta: Armo ja anteeksiantamus ovat kristillisen maailmankuvan peruspilareita.

– Me kaikki olemme niiden tarpeessa.

Essayah uskoi kuitenkin, että kohut nyt rauhoittuvat ja hallituksessa päästään asioissa eteenpäin.

Työ maa- ja metsätalousministeriössä on ainakin alkanut vauhdikkaasti. Essayah on jo ollut heinäkuussa EU:n jäsenmaiden maatalousministerien kesken pohtimassa viljan markkinatilannetta ja Venäjän yksipuolista vetäytymistä viljasopimuksesta.

Venäjän iskut Odessan alueelle ovat tuhonneet Ukrainan viljavarastoja ja satama-alueita.

Tilanne on äärimmäisen huolestuttava: Monet Pohjois-Afrikan valtiot ja myöskin esimerkiksi Somalia ovat hyvin riippuvaisia ukrainalaisesta viljasta.

– EU:n solidaarisuuskäytävät on pidettävä auki ja rajavartioiden logistiset ja markkinahäiriöihin liittyvät ongelmat on ratkaistava. Mikäli näin ei toimita, niin maailman ruokaturva voi järkkyä ja tämä varmasti kuuluu omalta osaltaan Venäjän pelikirjaan.

Nälänhätä aiheuttaisi isoja siirtolaisvirtoja kohti Eurooppaa. Essayah’n mukaan EU:ssa on  huolehdittava ruokaturvasta maailmanlaajuisesti näiden tosiasioiden valossa.

Essayah pitää valitettavana, että metsiä koskevaa ennallistamisasetusta ei saatu Euroopan parlamentissa kumottua, vaikka kristillisdemokraattien kattojärjestö EPP tätä ajoi. Sen sijaan valtaosa suomalaisistakin mepeistä äänesti asetuksen puolesta. Essayah oli kuitenkin tyytyväinen siihen, että asetus on matkan varrella muuttunut siedettävämmäksi.

Ylös