Kansanedustaja Sari Tanus pitää hallituksen alkutaipaleen myllerryksiä median aikaansaamana kriisinä

21.8.2023 klo 15:03 Politiikka Samuli Rissanen

– Toivotan KD:n eduskuntaryhmän tervetulleeksi Pirkanmaalle ja Tampereelle Suomen vetovoimaisimpaan ja samalla Pohjoismaiden suurimpaan sisämaakaupunkiin, Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus sanoo.

Tamperelainen erikoislääkäri, kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus vastaanottaa huomenna KD:n eduskuntaryhmän omaan kotikaupunkiinsa.

Tanus on ylpeä Tampereesta, joka on sisämaassa, mutta upea Tammerkoski, Pyhäjärvi ja Näsijärvi tulevat aivan keskustaan.

– Jos ei ole vähään aikaan vieraillut Tampereella, niin huomaa varmasti kuinka suuresti kaupungin profiili on muuttunut. Kyseessä on monella tapaa rohkeasti eteenpäin menevä, kaunis, viihtyisä kaupunki, jonka kaupunginvaltuutettuna olen saanut toimia vuodesta 2017 ja kaupunginhallituksessakin pääsin vaikuttamaan edellisen kahden vuoden ajan, hän kertoo KD-Lehdelle.

Hänen mukaansa on suuri ilo saada KD:n eduskuntaryhmän kesäkokous tällä kertaa Tampereelle.

– Toivottavasti monet pirkanmaalaiset pääsevät mukaan Tampereen keskustan Jugend-torille kd-läisiä tapaamaan ja jututtamaan, hän sanoo.

Eduskuntaryhmä on torilla huomenna tiistaina 22.8. klo 16–17.

Tanuksen kevät oli työntäyteinen, sillä vaalien jälkeisissä hallitusneuvotteluissa vierähti seitsemän viikkoa vastuullisessa sotu-ryhmässä, jonka puheenjohtajana Tanus toimi.

Viime viikkojen myllerrykset ovat olleet isolti median kriisiä.

Hän kommentoi myös kohujen sävyttämää hallituksen alkutaivalta.

– Kukapa olisi edeltä uskonut sitä vyörytyksen ja poliittisen ajojahdin määrää, mikä hallituksen muodostuttua alkoi. Vuosien takaisia ikäviä kommentteja kaivettiin esiin, vyörytystä jatkettiin ja tuomiot annettiin ennen kuin edes kuultiin, mihin ne liittyivät.

– Seksuaalisen häirinnän uhrista tehtiin syyllinen, anteeksipyyntöjen aitoutta kyseenalaistettiin, mikään ei tuntunut riittävän. Rasisminuijaa heilutettiin jatkuvasti. Mietin, millä mandaatilla näin toimittiin ja kuka itse on täysin syytön, hän kertaa.

Myös mediassa puhuttiin jatkuvasti hallituskriisistä.

– Ajattelen, että viime viikkojen myllerrykset ovat olleet isolti median kriisiä. Monessa mediassa olettamukset kääntyivät todennäköisyyksiksi ja edelleen ”tosiasioiksi”, joita toistettiin ja joiden päälle paisutettiin entistäkin suurempaa vinoutunutta tarinaa. Tuomiot langetettiin samalta liukuhihnalta. Siis Suomessa.

– Tarkistiko joku lähteitä, huomioiko asiayhteyksiä vai oliko totuudella enää väliä? Korkeatasoisen, luotettavan journalismin periaatteet, etiikka, inhimillisyys? Jäivätkö nämä täysin jalkoihin? Onko ammattikunnan sisällä käyty kriittistä keskustelua, Tanus kysyy.

Hän muistuttaa, että kriittistä medialukutaitoa ja sen opetuksen tarvetta on pitkään peräänkuulutettu ja sitä todella tarvitaan.

– Tämän kesän uutisoinnit viimeistään paljastivat monille mikä on tilanne. Median luotettavuus kärsi todella suuren kolauksen. Monet eivät voineet uskoa, että suomalaisessa mediassa voidaan toimia noin.

Laaja sananvapaus ja lehdistönvapaus ovat demokraattisen yhteiskunnan peruspilareita, Tanus sanoo.

Vapauteen liittyy kuitenkin myös vastuu ja luotettavuuden pitäisi kuulua jokaisen itseään arvostavan median perusasioihin. Toki värikkäitä ilmaisuja, kuplivia kolumneja ja jännittäviä romaanitekstejä tarvitaan, mutta niille on oma paikkansa.

– Tiedon siirtoon ja uutisointiin tarvitaan luotettavaa mediaa, joka pitää journalistisia periaatteita arvossa ja käytännön toiminnassa mukana. Tässä tuulisessa ja taklattavia haasteita täynnä olevassa ajassa luotettavan median merkitys ja sen tarve korostuu entisestään. Se on erittäin suuri.

– Toivottavasti tämän kesän myötä tuli terveen kriittisyyden, myös terveen itsekriittisyyden loikka. Toivottavasti edessä olisi myös inhimillisyyden, anteeksiantamisen opettelun ja
toinen toisensa ihmisenä kunnioittamisen loikka. Kiitostakin saisi useammin viljellä, Tanus sanoo.

Ylös