KD:n kansanedustaja Mika Poutalan puhe rasismista ja anteeksiannosta leviää sosiaalisessa mediassa

7.9.2023 klo 14:58 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Mika Poutala pohti eduskunnassa, kuka määrittelee ne kriteerit, miten anteeksiantoa pitää tänä päivänä pyytää.

Hallituksen tiedonannosta yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämiseksi syntyi keskustelumaraton, jossa käytettiin eilen keskiviikkona 6. syyskuuta yhteensä 176 puheenvuoroa.

Oppositiosta on esitetty hallitukselle epäluottamusta. Myös valtiovarainministeri Riikka Purralle ja elinkeinoministeri Wille Rydmanille esitettiin epäluottamusta. Näistä kaikista eduskunta äänestää  perjantaina 8. syyskuuta.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Mika Poutala muistutti, että jokainen meistä tarvitsee uuden mahdollisuuden. Hänestä olisi virkistävää, jos hallitusta kritisoitaisiin välillä ihan oikeista hallituksen teoista.

– Minun mielestäni on aika lailla kaksinaismoralistista julistaa, kenen anteeksipyyntö on aito ja vilpitön ja kenen ei.

Poutala otti myös kantaa siihen, kenen anteeksipyyntöä voi pitää aitona ja kenen epäaitona. Esimerkiksi perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purraa taivuteltiin anteeksipyyntöön sen jälkeen, kun hänen vanhat kirjoituksensa nousivat julkisuuteen kesällä hallitusta riepotelleen rasismikohun yhteydessä. Purran anteeksipyynnön aitous on kuitenkin kyseenalaistettu.

Poutala muistuttaa, että toisaalta myös SDP:n tuoreen puoluesihteerin Näkkäläjärven menneisyydestä on kohistu ja hänen kohdallaan korostettu sitä, että hänen anteeksipyyntönsä ja katumisensa on ollut aitoa.

– Herääkin semmoinen kysymys, kuka määrittelee ne kriteerit, miten se anteeksianto pitää tänä päivänä pyytää. Onkohan kukaan tullut ajatelleeksi, että kyseessä on kaksi erilaista ihmistä, joilla on erilaiset taustat, erilaiset luonteenpiirteet, erilainen tyyli kommunikoida?

– Minun mielestäni on aika lailla kaksinaismoralistista julistaa, kenen anteeksipyyntö on aito ja vilpitön ja kenen ei. Kukaan meistä ei sitä tiedä, se on fakta, eikä ole meidän tehtävämme sitä edes arvuutella, Poutala sanoo.

Hän muistuttaa rikollisista tai huumausaineriippuvaisista, jotka ovat sovittaneet rikoksensa ja muuttaneet elämänsä täydellisesti sen jälkeen.

– Veikkaan, että kaikki eivät olisi olleet valmiita hyväksymään heidänkään anteeksipyyntöjään aluksi, mutta niin vaan muutos tapahtui. Tämän takia on aika surullista kuunnella ihmisten syyllistämistä ja jopa ivailua, vaikka jokaisella meistä löytyy elämästä ne hetket, joista me emme ole niin ylpeitä.

– Me tarvitsemme vähän enemmän armoa ja hyvyyttä eduskuntaan. Joskus olisi suotavaa edes koettaa asettua sen toisen asemaan ja koettaa ymmärtää, mistä lähtökohdista hän tulee, kun hän puhuu näin.

– Me tarvitsemme vähän enemmän armoa ja hyvyyttä eduskuntaan

Poutalan unelmana onkin eduskunta, missä hallitus ja oppositio voisivat yhdessä työskennellä rakentavasti ja arvostavasti niin, että jokainen voisi kokea olevansa arvokas osa työyhteisöä ilman pelkoa tarkoituksellisesta väärinymmärryksestä.

Poutalan eilinen puhe on kerännyt torstai-iltapäivään mennessä yhteisöpalvelu Facebookissa yli 5 000 katselukertaa, Instagramissa 13 600 katselua ja se on katsottu Youtubessa 2 600 kertaa.

Ylös