”Lapsilisät, huoltovarmuus ja ruoka-apu” – Sari Essayah iloitsee budjettiriihen panostuksista

19.9.2023 klo 22:06 Politiikka Samuli Rissanen

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah on tyytyväinen, että ruokaa tuottavasta maataloudesta ei leikata. Huoltovarmuudesta pidetään huolta, budjettiriihen tuloksia hallitusnelikon kesken esitellyt Essayah sanoo.

Essayahin mukaan budjettiriihen huoltovarmuutta koskeva linjaus on oikea, sellä huoltovarmuus nojaa pitkälti suomalaiseen metsä- ja maatalouteen.

Esimerkiksi maaseudun elinkeinotoiminnan korkotukeen osoitetaan 20 miljoonan euroa. Maatalouden kriisituen kansalliseen osuuteen panostetaan 7 miljoonaa euroa ja yhdessä EU:n osuuden kanssa tuki on 11 miljoonaa euroa.

– Tämä osoitetaan nimenomaisesti nuorten viljelijöiden tukemiseen, joilla näissä haastavissa tilanteissa on kaikkein vähiten entuudestaan puskureita ottaa vastaan esimerkiksi säätilasta ja muista asioista energian ja ja myöskin lannoitteiden hintojen noususta johtavia johtuneita kustannusnousuja, Essayah kertoi.

Kesän aikana lintuinfluenssan torjumisessa koville joutuneen Ruokaviraston toimintaedellytyksiä vahvistetaan. Essayahin mukaan se on tärkeää erityisesti uuden CAP-tukikauden maataloustukien maksatusten kannalta.

Essayh kertoi myös, että juutalaisten seurakuntien turvallisuuteen satsataan budjettiriihessä 400 000 euroa.

– Iloitsen myös niin sanotusta Lex Laukkasesta eli tällä talousarviolla vähävaraisten ruoka-apuun kohdistettu määräraha vakiinnutetaan.

Savo-Karjalan kansanedustajana eduskuntaan valittu Essayah pitää tärkeänä, että Itä-Suomi- ohjelma käynnistetään ja sinne kohdistuvat infrainvestoinnit on aikataulutettu.

Esimerkiksi Kouvolan ja Kuopion välistä rataosuutta koskevaan hankkeeseen osoitetaan lisärahaa ja Kuopiossa oleva Pelastusopisto sai lisää paikkoja pelastajakoulutukseen sekä kaksikielisen hätäkeskuspäivystäjäkoulutuksen.

KD:n puheenjohtaja toisti myös puolueensa tärkeän tavoitteen, joka toteutui budjettiriihessä: Lapsilisiä korotetaan eikä perheiltä leikata.

Ylös