Eduskunnan kyselytunti: Peter Östman leikki ajatuksella, jossa perustaisi osakeyhtiön Jussi Saramon kanssa

21.9.2023 klo 17:33 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien yrittäjätaustainen kansanedustaja Peter Östman halusi esimerkillään osallistua yritystukia ja yritysten verotusta koskevaan keskusteluun eduskunnan kyselytunnilla.

Yritystuista ja listaamattomien yhtiöiden verotuksesta keskustellaan eduskunnan istuntosalissa tämän tästä, niin myös tänään, eduskunnan torstaisella kyselytunnilla. Veropolitiikkaa ruodittiin hallituksen tällä viikolla julkistamien budjettiriihen tulosten myötä.

Östman kaivoi keskustelun tueksi esimerkin, jolla halusi kuvata vallitsevaa todellisuutta.

–Jos minä vastoin odotuksia perustan edustaja Saramon (vasemmistoliiton kansanedustaja Jussi Saramo) kanssa osakeyhtiön ja käymme hakemassa pankista lainaa ja laitamme omat nimemme lainaan takuudeksi siitä, että me maksamme sitten, jos käy huonosti, Östman aloitti.

Östmanin esimerkissä kaksikko paiskii kovasti töitä, ja nostavat siitä palkkaa 3000 euroa kuukaudessa. Palkastaan molemmat maksavat 500 euroa kuukaudessa veroa. Viiden vuoden hyvän taistelun jälkeen yhtiö tekee satatuhatta euroa verotettavaa tuloa, josta maksetaan 20 prosenttia yhteisöveroa yhteiskunnalle.

– Sitten meillä on jakovara 6400 euroa, eli 3200 Saramolle ja saman verran minulle siitä, että me olemme tehneet hyvää työtä. Olemmeko me saaneet verotukea vai olemmeko me maksaneet yhteiskunnalle tukea? Onko tässä joku väärinkäsitys, Östman kysyi provokatiivisesti lähinnä oppositiolta.

Valtiovarainministeri Riikka Purran mukaan Östman kuvasi varsin hyvin todellisuutta.

– Valitettavan usein, kun puhutaan verotukseen liittyvistä asioista, niin joistain poliittisista suunnista on taipumus hieman liioitella tätä todellisuutta.

– Tämä hallituksen periaate on se että kokonaisveroaste ei nouse emmekä me halua nostaa yrittämisen tai työn tekemisen veroja juurikin siitä syystä, että me kannustamme perustamaan uusia yrityksiä sekä investoimaan ja palkkaamaan uusia ihmisiä. Se on ainoa reitti, mitä kautta kasvua saadaan aikaan.

Ylös