”Se oli kova paikka”- KD:n kansanedustaja Mika Poutala on absolutisti, joka päätyi neuvottelemaan alkoholipolitiikasta Säätytalolla

26.9.2023 klo 18:20 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja ja entinen huippu-urheilija Mika Poutala kertoo olevansa absolutisti, joka aikanaan kuunteli alkoholin voimalla juhlivien urheilijatovereidensa tarinoita ja päätyi tuoreena kansanedustajana puolustamaan KD:n alkoholipoliittisia näkemyksiä hallitusneuvotteluissa.

Eduskunnan kansalaisinfossa juhlittiin tänään 170-vuotista raittiustyötä Suomessa. Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmä ja Raittiuden ystävät ry:n järjestämässä tilaisuudessa  lainsäätäjän puheenvuoron piti kansanedustaja Mika Poutala.

Poutala kertoo olevansa absolutisti eli hän ei käytä alkoholia lainkaan.

– Myös oma isäni oli koko elämänsä ajan absolutisti ja se teki minuun niin ison vaikutuksen, että olen ollut koko elämäni niin ikään absolutisti, entinen huippu-urheilija kertoo.

Poutalan mukaan urheilumaailmassa alkoholia kuitenkin käytetään, varsinkin kilpailujen jälkeen. Poutalan kertoo käyneensä muiden urheilijoiden kanssa hyviä keskusteluja ravintolassa ja juhlissa, vaikka ei itse käyttänytkään alkoholia.

Jos olet vähänkään ujompi ihminen ja haluat tutustua ihmisiin, niin mene juhliin, missä ihmiset juovat alkoholia, mutta älä itse juo

Jos olet vähänkään ujompi ihminen ja haluat tutustua ihmisiin, niin mene juhliin, missä ihmiset juovat alkoholia, mutta älä itse juo, Poutala neuvoo.

– Tosi moni ihminen tulee juttelemaan sun kanssa ja kysyy että ”ai, mikset sä juo yhtään alkoholia” ja pienessä huppelissa tulee kertoneeksi sinulle semmoisiakin asioita, mitä ei välttämättä muuten kerro.

– Itse asiassa minulle on monet urheilijat sanoneet, että arvostavat suunnattomasti tapaa olla ja elää. Moni on kertonut, että ei itsekään haluaisi juoda, mutta on pakko. Se kertoo siitä, että  ihmisillä on välillä paha olla tässä maailmassa, Poutala sanoo.

Päihderiippuvuutta sairastaa arviolta 400 000 suomalaista ja sen vaikutukset ulottuvat koko yhteiskuntaan. Päihdeongelmista koituu yhteiskunnalle 8– 13 miljardia vuotuiset kustannukset.

Sen päälle tulevan inhimillisen kärsimyksen hintaa ei voi rahassa mitata. Valtava määrä suomalaisia myötäelää ja kärsii päihderiippuvaisten läheisinä.

Päihderiippuvuus on Suomessa edelleen huonosti tunnistettu ja hoidettu sairaus. Sen vuoksi päihdeongelmista kärsivä jää helposti myös vaille tarvitsemaansa hoitoa ja oikeaa riippuvuusdiagnoosia.

– Tulisikin itse asiassa pysähtyä sen eteen, että millaista päihdehoitoa tehdään ja minkälaisia tulokset ovat, Poutala sanoo.

Päihderiippuvuuden hoidon heikko osaaminen johtaa tehottomaan hoitojatkumoon, jossa riippuvuussairauden sijaan hoidetaan oireita pureutumatta koskaan juurisyihin.

Kansanedustaja Mika Poutala, toiminnanjohtaja Hannah Honkanen, professori Martti Vastamäki ja KD:n 2.varapuheenjohtaja Katriina Hiippavuori eduskunnan kansalaisinfossa suomalaisen raittiustyön juhlasymposiumissa. (Kuva: Kristiina Kunnas)

Poutala nostaa esiin kirjauksia hallitusohjelmasta, joihin pääsi kristillisdemokraattien neuvottelijana itse vaikuttamaan.

Hallitusohjelmakirjausten mukaan on määrä kehittää raskaana olevien päihteitä käyttävien naisten hoitoa, lisätä raittiuteen tähtäävää, vaikuttavaa lääkkeetöntä hoitoa. Lisäksi tarkoitus on luoda kansalliset laatustandardit koulutukseen ja päihdehoitoihin sekä seurata päihdehoidon vaikuttavuutta.

Hallitusohjelman mukaisesti kiinnitetään erityistä huomiota nuorten huumeiden käytön ehkäisemiseen ja nuorten huumekuolemien vähentämiseen. Myös rikosseuraamusten aikaiseen päihdehoitoon panostetaan.

Poutala, joka oli alkoholipolitiikkaakin luotaavassa pöydässä neuvottelijana toteaa sen olleen ”aika kova paikka.”

– Siinä oli entinen ministeri edessä ja nykyinen ministeri vieressä ja he tivasivat, että Mika, etkö nyt voi hyväksyä tätä. Siinä piti vain sanoa, että en voi hyväksyä. Ei ole mandaattia enkä muutenkaan halua hyväksyä, Poutala kertaa.

Kristillisdemokraatit, joka hallitusneuvotteluissa esti Alkon monipoliaseman murentamisen ja vahvempien alkoholijuomien, kuten viinien, siirtymisen vähittäiskauppaan, ei Poutalan mukaan kuitenkaan ole täysin tyytyväinen hallitusneuvottelujen tulokseen tällä saralla.

– Se on neljän puolueen kompromissi. Mutta olemme tyytyväisiä siihen, mitä saatiin aikaiseksi, varsinkin suhteutettuna siihen mitä oli pöydällä.

– En tiedä kannattaako tai saako näin sanoa, mutta emme olla yhtään tyytyväisiä oluen veroaleen. Se harmittaa, koska se ei ole meidän näkökulmasta myöskään hyväksi suomalaisten terveydelle ja hyvinvoinnille.

Kristillisdemokraatit aikoo syksyllä julkaista oman päihdehoito-ohjelman, jossa tuodaan esille keinoja nykyjärjestelmän uudistamiseen.

Poutala nostaa ohjelmasta kolme pointtia: tarvitaan yhtenäinen päihderiippuvuuden sairauskäsitys hoitotyön koulutuksen ja opetuksen pohjaksi ja tavoitteeksi pitää ottaa kokonaisvaltainen toipuminen päihderiippuvuudesta. Pitäisi myös luoda yhteiskunnalliset laatu- ja vaikuttavuuskriteerit koulutukseen ja päihdehoitoihin.

– Kolmanneksi lisätään asiakkaan valinnanvapautta ja tavoitteena tulisi olla hoitotakuu päihdehoitoon pääsemiseksi.

 

Ylös