Ministeri Essayah Lapissa erityisavustaja Falkin kanssa – ”Pohjoisessa eletään kiinteässä yhteydessä luonnonvaroihin”

3.10.2023 klo 19:34 Kotimaa Kristiina Kunnas

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah matkusti Inariin ja Utsjoelle mukanaan erityisavustaja Sonja Falk sekä ministeriön eräneuvos Vesa Ruusila. – Teemana olivat Tenojoen kalastusasiat ja alueen elinvoima, Falk kertoo.

– Tapasimme Saamelaiskäräjien edustajia, Inarin ja Utsjoen kuntien johtoa, paikallisia yrittäjiä, kiinteistönomistajia ja muita sidosryhmiä sekä KD:n valtuutettuja Tunturi-Lapin alueelta, Sonja Falk toteaa.

– Keskeisin tavoite oli kuulla heidän näkemyksiään.

Erityisavustaja Sonja Falk myöntää, että kesäisen kyttyrälohi-invaasion ja norjalaisten epäonnistuneen lohipatohankkeen jälkipuinti oli tarpeellista eri toimijoiden kanssa.

– Ministeri sai runsaat kiitokset asian napakasta hoitamisesta ja paikallisten ihmisten huolten kuulemisesta, Falk kertoo.

Ministeri sai runsaat kiitokset asian napakasta hoitamisesta ja paikallisten ihmisten huolten kuulemisesta.

– Seuraava kyttyrälohen nousu on odotettavissa vuodelle 2025, ja nyt opittuja asioita hyödynnetään siihen varautumisessa. Ainakin se tiedetään, että huonosta maineestaan ja vieraslajistatuksestaan huolimatta kyttyrälohi on erinomainen ruokakala, ja sen mielekäs pyyntiaika on yli kuukauden mittainen. Tässä voi olla myönteisiä mahdollisuuksia.

Falk kertoo vierailun kohtaamisten herättäneen paljon ajatuksia.

– Pohjoisissa oloissa eletään kiinteässä yhteydessä luontoon ja luonnonvaroihin. Erityisen vahvasti yhteys näkyy saamelaisessa kulttuurissa.

Myös Inarin pinta-alasta suurin osa on suojeltua. Matkailu ja rengastestaus äärioloissa sekä elokuvatuotannot tuovat leipää pöytään.

– Kunnissa, joissa valtaosa pinta-alasta on suojeltua, tasapainoillaan elämisen edellytysten ja luonnonvarojen kestävän käytön yhteensovittamisen kanssa, Falk muistuttaa.

Näihin liittyvästä päätöksenteosta merkittävä osa tehdään ministeriöissä ja eduskunnassa.

– Siksi paikallisten kuuleminen ja näkökulmien hahmottaminen on hyvin tärkeää. Helsingissä pieneltä näyttävä päätös saattaa olla vaikutuksiltaan valtava näissä olosuhteissa, niin hyvässä kuin pahassa.

Ministerivierailussa oli todella tiiviisti asiaa, mutta onnekseen ministerin seurue pääsi nauttimaan myös Lapin ruskasta.

 

Essayah Lapissa syyskuu 2023

Ministeri seurueineen pääsi ihailemaan syyskuun lopun ruskaa Tenojoella. (Kuva Sonja Falk)

Ministeri Essayah Lapissa syyskuu 2023

Utsjoen kunnan johtoa. Kristillisdemokraattien Väinö Guttorm (toinen oikealta) toimii Utsjoen kunnanhallituksen puheenjohtajana.

Ministeri Essayah Lapissa syyskuu 2023

Saamelaiskäräjien edustajat istuntosalissaan Sajoksessa Inarissa. Vasemmalta oikealle Asko Länsman, Tuomas Aslak Juuso, Sari Essayah, Anni Koivisto, Leo Aikio, Anne Nuorgam, Veikko Feodoroff, Sonja Falk ja Vesa Ruusila.

Essayah Lapissa syyskuu 2023

Oulun yliopiston tutkija Aino Erkinaro esittelee ministerille kyttyrälohesta saatua tietoa. (kuva Sonja Falk)

Ministeri Essayah Lapissa syyskuu 2023

Sidosryhmätilaisuus Utsjoen kunnantalolla. (Kuva Sonja Falk)

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah Tenojoen ruskamaisemassa. (Kuva Sonja Falk)

 

 

 

Ylös