”Tutkintaa odottavien juttujen määrä on valtava” – Kansanedustaja Sari Tanus kysyy poliisien resursseista

5.10.2023 klo 20:14 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus nosti eduskunnan torstaisella kyselytunnilla esiin huolen poliisien resursseista.

Tanus kertoi kantavansa huolta poliisien riittävästä määrästä ja työssä jaksamisesta.

Hän muistutti, että hallitus panostaa erityisesti nuoriso- ja jengirikollisuuden tutkintaan ja torjuntaan, ja iso joukko jengi- ja huumerikoksiin liittyneitä napattiin vastikään kiinni.

– Mutta mitenkä muutoin hallitus panostaa poliisisektorille? Tutkintaa odottavien juttujen määrä on valtava, ja lisää tulee koko ajan. Poliiseista on monin paikoin ollut suurta vajetta erityisesti tutkinnan puolella, ja tehtäviä vyörytetään aiemmastakin ylikuormittuneille kollegoille.

– Nuoretkin poliisit väsyvät ja vaihtavat työpaikkaa. Miten nämä haasteet ratkaistaan? Poliisien työtiloja pyritään myös uusimaan terveempiin, mutta niidenkin riittävä mitoitus mietityttää, Tanus kysyi.

Sisäministeri Mari Rantasen mukaan hallitus todella panostaa poliiseihin ja poliisien määrään.

– Me nostamme tämän vaalikauden loppuun mennessä poliisihenkilötyövuosia 500:lla lisää niin, että meillä on poliiseja yhteensä 8 000. Sen lisäksi ensi vuoden budjetti poliisissa nousee 8 prosentilla, jotenka resursseja poliisiin nimenomaan nyt satsataan.

Rantanen kertoi olevansa hyvin tietoinen siitä, että rikostutkinta on todella ruuhkautunut.

– Siihenkin tämä tietenkin auttaa, että meille tulee uusia poliiseja ja henkilökuntaa auttamaan siihen ruuhkautuneeseen tilanteeseen.

Ylös