”Perinnöksi tuli raskas hallinto” – Päivi Räsäsen mukaan soten valuviat syntyivät keskustan ja vasemmiston rakennelmasta

18.10.2023 klo 16:25 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien sotekonkari Päivi Räsäsen mukaan sotesta välikysymyksen tehneeltä keskustalta on unohtunut, että se itse loi vasemmiston kanssa raskaasti hallinnoidun soterakennelman.

Kristillisdemokraatit ovat antaneet täyden laidallisen takaisin keskustalle, joka puolestaan syyttää hallitusta sote-uudistuksesta, jonka itse loi viime vaalikaudella.

– Vuoden välikysymys, kristillisdemokraattien ryhmäpuheen pitänyt Sari Tanus kuittasi.

KD:n sotekonkari ja Säätytalolla juuri sote-palveluista neuvotellut Päivi Räsänen yhtyi kritiikkiin.

– Hallitus sai perinnökseen keskustan ja vasemmiston rakentaman raskaasti hallinnoidun sote-rakennelman, hän sanoo.

Hyvinvointialueet toimivat Räsäsen mukaan tällä hetkellä täysin edellisen eduskunnan hyväksymien lakien pohjalta.

Hyvinvointialueet toimivat Räsäsen mukaan tällä hetkellä täysin edellisen eduskunnan hyväksymien lakien pohjalta.

Räsänen pohti, onko keskusta unohtanut mikä oli 15 vuotta rakennetun soteuudistuksen keskeinen tavoite.

– Tämän rakenneuudistuksen tuli olla se kaikkein merkittävin kestävyysvajeen ratkaisu, jolla myös tulevaisuuden terveyspalvelut, vanhuspalvelut ja lähipalvelut voitaisiin turvata tilanteessa, jossa työikäisen väestön osuus vähenee ja ikääntyy ja palvelutarve kasvaa.

Räsänen muistutti keskustaa, että soten ongelmat johtuvat hyvin pitkälti viime kaudella rakennetun soteuudistuksen valuvioista.

– Esimerkiksi Uudenmaan erillisratkaisu, jossa kolmasosa väestöstä jää tämän sote-integraatioon ulkopuolelle, hän sanoi.

Räsänen otti myös esille Kela-korvaukset, joilla hallitus aikoo purkaa syntyneitä hoitojonoja.

– Ettekö arvosta sitä, että nyt aiotaan purkaa viime kaudella kertyneitä pitkiä hoitojonoja parantamalla Kela-korvauksia 500 miljoonan euron edestä.

Räsäsen mukaan voimassaoleva hyvinvointialueiden yleiskatteellinen rahoitus ei mahdollista sitä, että vastaava kohdennus hoitojonojen purkuun tehtäisiin hyvinvointialueiden rahoituksen välityksellä.

– Sen vuoksi hallitus on päättänyt, että hoitojonoja puretaan nimenomaan Kela-korvausjärjestelmällä, joka viime kaudella romutettiin ja ajettiin alas.

Ylös