Sari Tanuksen kolumni: Rauhaa kaivataan

25.10.2023 klo 11:56 Kolumnit Sari Tanus

Monet mannerlaatat tuntuvat liikkuvan yhtä aikaa. Sota Ukrainassa pahenee. Ei kai sitä ole unohdettu? Armenialaiset kohtaavat kauheuksia, mutta saavatko he riittävästi apua? Ruotsin aseelliset väkivaltaisuudet tulevat lähelle ja monien on vaikea uskoa niitä todeksi. Suomenlahden kaasuputkivuoto herätteli miettimään, mitä vaikutusyrityksiä on odotettavissa. Varsinainen järkyttävä jysähdys tuli kuitenkin Lähi-idästä tuhansien Gazasta Israeliin lentäneiden rakettien tehdessä tuhoaan.

Terroristijärjestö Hamas vyöryi Gazan alueelta Israeliin 7. lokakuuta ja aloitti silmittömän siviilien teurastuksen. Rauhanfestivaali sai karmean lopun, kun satoja brutaalisti surmattiin. Kokonaisia perheitä tapettiin koteihinsa, myös lapsia surmattiin hirvittävin keinoin ja monia otettiin panttivangeiksi. Saatanallinen pahuus riehui. Yhden vuorokauden aikana tapettiin juutalaisia enemmän kuin koskaan holokaustin jälkeen on tapahtunut. Uhreja Israelissa oli ainakin 1 300.

Sokeimmankin pitäisi tämän jälkeen ymmärtää, minkälainen terroristijärjestö Gazaa hallitseva Hamas on. Sen toimet ovat täysin tuomittavia – ja ilman mitään muttia. Monet eivät ehkä tiedä, että Hamasin perustuskirjan tavoite, Israelin hävittäminen, on edelleen voimassa. Israelilla on oikeus ja velvollisuus puolustaa maataan.

Vuosien varrella Gazaan on suunnattu valtava määrä avustusrahoja eri kanavien kautta. Näkyvätkö ne tavallisten ihmisten arjessa vai onko avustusrahoja valunut terrorismiin?

Vuosien varrella Gazaan on suunnattu valtava määrä avustusrahoja eri kanavien kautta. Näkyvätkö ne tavallisten ihmisten arjessa vai onko avustusrahoja valunut terrorismiin? Avustusvarojen käyttö samoin kuin oppikirjojen sisältö pitäisi tarkistaa huolellisesti. Emme voi tukea terrorismia emmekä siihen kannustavaa opetusta millään tavoin.

Onko rauha Lähi-idässä mahdollista? Miten?

[email protected]
Kirjoittaja Sari Tanus on erikoislääkäri ja Kristillisdemokraattien kansanedustaja, Pirkanmaan aluevaltuutettu sekä Tampereen kaupunginvaltuutettu

Kansanedustaja Sari Tanus (kuva Jukka Salmi)

Ylös