Sari Essayah kolumnissaan: Israel-asia ei ole vanhentunut

25.10.2023 klo 12:34 Kolumnit Sari Essayah

Meille kristillisdemokraateille Israelin valtion oikeus olemassaoloonsa juutalaisten kansalliskotina ja oikeus puolustaa kansalaistensa turvallisuutta on aina ollut selkeä periaatteellinen linjaus ja Lähi-idän politiikkamme kulmakivi. Se ei ole koskaan estänyt hyvien suhteiden luomista alueen muihin maihin ja toimijoihin, joiden toivoisi toimivan alueen rauhan ja tulevaisuuden rakentamiseksi.

Jotenkin oletti, että terroristijärjestö Hamasin raakalaismainen hyökkäys Israeliin ja siviilien surmaaminen ja panttivankien ottaminen olisi viimeistään avannut suomalaisen yhteiskunnan silmät näkemään alueen häikäilemättömän valtapolitiikan. Rauha on nimittäin useimmille Israelin naapurimaille viimeinen asia, mitä halutaan.

Monille arabimaille palestiinalaisten ratkaisematon konflikti on palvellut poliittisia tarkoitusperiä propagandasodassa Israelia vastaan. Samalla on voitu väistää ikävät kysymykset omien maiden lasten, naisten ja vähemmistöjen ihmisoikeuksista. Valtaosa Israelin naapurimaista ei tänäkään päivänä tunnusta valtion oikeutta olemassaoloon, ja lisäksi alueella toimii useita esimerkiksi Iranin tukemia terroristijärjestöjä Hizbollahista Hamasiin. Alueelle annetut miljardien tuet ovat siviilien elinolojen parantamisen sijaan valuneet vihakasvatukseen ja äärijärjestöjen tueksi.

Monille arabimaille palestiinalaisten ratkaisematon konflikti on palvellut poliittisia tarkoitusperiä propagandasodassa Israelia vastaan. Samalla on voitu väistää ikävät kysymykset omien maiden lasten, naisten ja vähemmistöjen ihmisoikeuksista.

Tämän kertaisessa hyökkäyksessä on nähty laajempaakin suurvaltapoliittista viritystä. Kuinka sopivasti Venäjälle kävikään, että maailman huomio kääntyy heidän raukkalaismaisesta hyökkäyksestänsä Ukrainassa jälleen kerran Lähi-itään ja Israeliin. Samalla saatiin Israelin ja Saudi-Arabian kauan valmistellut neuvottelut poikki, ja iso takapakki alueen lähentymisponnisteluihin.

Kaikesta tästä huolimatta Suomessakin on edelleen vaikea tuomita Israelin kohtaamaa terrorismia ilman selityksiä. Osalla presidenttiehdokkaistakaan ei tuntunut olevan kantaa siihen, tuleeko Suomen tukea Israelia varauksettomasti. Kun ottaa huomioon, että Hamasin hyökkäys aiheutti suurimman juutalaisten joukkotuhon sitten holokaustin, ovat nämä näkemykset vähintäänkin hämmentäviä.

[email protected]
Kirjoittaja on Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja sekä maa- ja metsätalousministeri

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah Luxemburgissa 24. lokakuuta. (Kuva Iina Mattila)

Ylös