Päivi Räsänen penää myönteisiä vaihtoehtoja yllätysraskauksiin – ”Syntyvyys ennätysalhaista – lähes 8 000 aborttia vuosittain”

26.10.2023 klo 17:17 Eduskunta Kristiina Kunnas

– Lähes 8 000 lapsen elämä katkeaa raskaudenkeskeytyksiin, muistutti lääkäri-kansanedustaja Päivi Räsänen hallituksen kyselytunnilla.

Eduskunnassa puhuttiin tänään paljon lapsiluvusta ja kyselytunnilla todettiin, että monessa perheessä toivottu lapsiluku ei pääse toteutumaan.

– Tässä tilanteessa, jossa syntyvyys on ennätyksellisen alhaisella tasolla, lähes 8 000 lapsen elämä katkeaa raskaudenkeskeytykseen, aloitti Päivi Räsänen puheenvuoronsa.

– Kysynkin asianomaiselta ministeriltä, että oletteko tutustunut niihin hankkeisiin joissa yllätysraskaustilanteissa tuodaan vaihtoehtoja, positiivisia kannusteita, tukea ja vaihtoehtoja raskaudenkeskeytykseen, jotta lapsen kannalta voitaisiin päätyä useammin myönteiseen ratkaisuun, Räsänen jatkoi.

Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso totesi raskaudenkeskeytykseen nykyisin tarvittavan yhden lääkärinlausunnon.

– Ymmärtääkseni tässä tilanteessa käypähoito-ohjeiden mukaisesti kuuluu myös informoida ja keskustella muista mahdollisuuksista, Juuso totesi vastauksessaan.

– Sen enempää hallitusohjelmassa ei ole tähän asiaan otettu kantaa. Pidän edustaja Räsäsen kysymystä hyvänä. Haluan kannustaa kaikkia lääkäreitä ja muita, jotka tässä toimenpiteessä  päätösvaltaa käyttävät, miettimään myöskin niitä vaihtoehtoja. Niitä kyllä oikeasti ja aidosti on olemassa, Juuso vastasi.

Pidän edustaja Räsäsen kysymystä hyvänä. – sosiaali- ja terveysministeri Juuso

Räsäsen kysymys kirvoitti Vihreiden Saara Hyrkön viittaamaan siihen sekä epäilemään hallituksen linjaa suhteessa aborttioikeuteen ja naisten oikeuteen päättää omasta kehostaan.

Varapääministeri, valtiovarainministeri Riikka Purra vastasi.

– Hallitus noudattaa voimassa olevaa aborttiin liittyvää lainsäädäntöä. Samaan aikaan kaikki hallitusohjelman kirjaukset ovat voimassa, totesi Purra.

 

Ylös