Sari Tanus KD-Kompassissa: ”Mihin ovat valuneet Gazaan annetut kehitysyhteistyömiljoonat?”

30.10.2023 klo 21:22 Politiikka Kristiina Kunnas

– Miksi ihmisten elinolosuhteet eivät ole paremmat, vaikka Gazaa on tuettu niin paljon ja pitkään, kysyy kansanedustaja Sari Tanus. Hän puhuu KD-Kompassi -haastattelussa myös Suomen haastavasta talouden suunnanmuutoksesta, jossa pelkkiin velankorkoihin menee nyt miljardeja.

Kansanedustaja Sari Tanus kertoo seuraavansa hyvin tarkalla silmällä sekä Euroopan turvallisuustilannetta että Israelin ja Hamasin välistä konfliktia. Myös Vuoristo-Karabahin ja armenialaisten tilanne on vaikea.

– Lisäksi kriisipesäkkeitä on ympäri maailmaa.

Hamasin yllätyshyökkäys Israeliin oli järkytys.

– Siitä lähtien kun valtava määrä aseistautuneita terroristeja vyöryi Israeliin olen herkeämättä seurannut tilanteen etenemistä.

– Viimeistään nyt ihmisten silmien on täytynyt aueta. Hamas on brutaali terroristijärjestö, joka on tehnyt kauheuksia. Kyse ei ole vain kahden osapuolen sodasta. Hamas on tappanut julmasti ihmisiä, raiskannut naisia, ottanut panttivangeiksi naisia ja nuoria. Julmuudet ovat silmittömiä, joita ei ihmisjärki voi ymmärtää, kuinka paha raivoaa.

– Hamasin tavoitteena on tuhota koko Israel ja tappaa juutalaiset.

Tilanne on Tanuksen mielestä todella vakava.

– Antisemitismi on nostanut päätään. Yllätyshyökkäystä ovat Hamasin kannattajat juhlineet. Olemme myös kuulleet, että Hamas on kehottanut iskuihin eri puolilla maailmaa, Tanus toteaa KD-Kompassi -haastattelussa.

– Surullisin mielin katson tätä tilannetta.

Suomi, Ruotsi, Pohjoismaat ja EU ovat tukeneet Gazan aluetta runsain kehitysyhteistyövaroin.

– Olen nostanut tätä pohdintaa esiin. Sinne on virrannut miljardeja avustusrahaa. Elinolosuhteet ovat primitiiviset siellä. Peräänkuuluttaisin sitä, että pitää syynätä paremmin, mihin nämä miljoonat ovat valuneet. Miksi ihmisten elinolosuhteet eivät ole paremmat? Tanus kysyy.

– Mikä on oppikirjojen sisältö? Lapset ja nuoret opiskelevat siellä oppikirjoista, joissa kenties lietsotaan vihaan juutalaisia kohtaan ja ihannoidaan itsemurhaiskuja sekä tappamista,  KD on monella eduskuntakaudella muistuttanut, että kehitysyhteistyövarat eivät voi päätyä väärään käyttöön.

– Tarkalla kammalla pitäisi käydä läpi oppikirjojen sisältö ja rahojen käyttö, Tanus vaatii.

Kristillisdemokraatit osallistuu nyt hallitukseen, joka sai perinnökseen edellisen hallituksen velanoton. Nyt pahantekijäksi on kuitenkin joutumassa talouden suunnanmuutosta ajava, velkaantumista suitsiva Orpon-Purran hallitus. Miten kansanedustaja Sari Tanus vastaa kritiikkiin?

– Jokaisen pitäisi ymmärtää kuinka vakava taloudellinen tilanne meillä on, Olemme jatkuvasti, hallitus toisensa perään, eläneet yli varojen. Tämäkin hallitus joutuu edelleen ottamaan velkaa. Lainojen korot ovat nousseet huimasti, ja nyt pelkkiin korkoihin menee miljardeja.

Toivoisin, että pinnistelimme yhdessä tämän hankalan jakson yli. Velkaantumisen taittaminen on välttämätöntä. – Sari Tanus

– Emme kuitenkaan voi lastata velkaa lapsillemme ja lapsenlapsillemme. Rakenteellisia muutoksia on pakko tehdä. Se on raskas asia monen arjessa – mutta muutos on välttämätön.

– Toivoisin, että pinnistelimme yhdessä tämän hankalan jakson yli. Velkaantumisen taittaminen on välttämätöntä, että voimme säilyttää pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan. samoin kuin sote- ja koulutuspalvelut.

– Vuosikymmenten ajan yhteiskuntaa rakentaneet ikäihmiset ovat oikeutettuja saamaan hoivan ja hoidon – niin myös lapsiperheet ja nuoret. Heille on annettava kasvurauha ja tuki, jotta he pääsevät elämässä eteenpäin.

Sari Tanus KD-Kompassissa Radio Deissä 30.10. klo 22.40

Kuuntele kansanedustaja Sari Tanuksen koko haastattelu KD-Kompassi -ohjelmassa Radio Deissä, maanantaina 30. lokakuuta klo 22.40. Kristiina Kunnas haastattelee.
Tai jälkikuuntele: Spotify/kristillisdemokraatit

Ylös