Essayah kommentoi Israelin konfliktia Evan presidenttiforumissa – ”Taustalla pelataan röyhkeää maailmanpoliittista peliä”

31.10.2023 klo 17:15 Politiikka Kristiina Kunnas

Presidenttiehdokas Sari Essayah kommentoi Evan järjestämässä presidenttiforumissa Israelin ja Gazan konfliktin tilannetta. – On muistettava, että Hamas on raaka terrorijärjestö – eikä se edusta kaikkia palestiinalaisia.

Ministeri Sari Essayah huomautti Hamasin asettaneen itseään esimerkiksi sairaaloiden läheisyyteen – sekä lisäksi estäneen ihmisten evakuoitumista.

– Hamas on estänyt, eivätkä ihmiset ole päässeet siirtymään, vaikka Israelin armeija on viestinyt, että ihmisten pitäisi poistua etelään, pois pohjoisen rajalta.

– Täytyy muistaa, ettei Hamas edusta kaikkia palestiinalaisia. Tässä mielestäni tehdään se iso virhe ajattelussa, että lähdetään jotenkin neutralisoimaan Hamas ja tekemään siitä osapuoli.

– Hamas on raaka terrorijärjestö. Jos annamme Hamasille ymmärryksen, silloin vedämme maton jalkojen alta niiltä mahdollisilta sopuyrityksiltä, joita palestiinalaishallinnon puolella pyrittäisiin rakentamaan.

– Mitkä ovat ne vaikutukset  tästä kriisistä?

– Tällä hetkellä vaikkapa täällä Suomessa ja Euroopassa antisemitismi lisääntyy kaikkialla.

Suomessa ja Euroopassa antisemitismi lisääntyy kaikkialla.

Essayah kertoi olleensa puhumassa Meilahden kirkossa (Israel 75 -solidaarisuusjuhlassa) viime sunnuntaina.

– Siellä paikalla olisi pitänyt olla myös Israelin Suomen-suurlähettilään. Hän ei turvallisuussyistä voinut tulla sinne paikalla. Ajatelkaa, meidän Helsingissä!

– Vakavasti on suhtauduttava myös niihin mielenosoituksiin, joissa Helsingissäkin huudetaan, että Israel on työnnettävä mereen ja juutalaiset raivattava pois maan päältä. Mielestäni nämä ovat hyökkäyksiä, kiihottamista kansanryhmää kohtaan ja todella järkyttävää antisemitististä toimintaa.

– Kyllä tällaiseen pitää pystyä puuttumaan.

Essayah jatkoi toteamalla, että on ymmärrettävä meneillään olevan iso valtapoliittinen kuvio, jossa pelataan röyhkeästi.

– Olivathan viime viikolla Putinin vieraana Moskovassa sekä Hamasin että Iranin edustajat.

– Kuinka hyvin Putinin Venäjälle sopiikaan, että katse kääntyy pois Ukrainasta, Essayah muistutti.

Essayah osallistuu parhaillaan Evan presidenttiforumiin Aalto-yliopiston juhlasalissa Töölössä. Ehdokkaista väittelyssä ovat Mika Aaltola, Li Andersson, Pekka Haavisto, Olli Rehn, Sari Essayah sekä Alexander Stubb. Keskustelu tulee myöhemmin tallenteena Evan sivuille.

Ylös