”Suomi ei saa olla sinisilmäinen Venäjän itärajalle kuskaamien turvapaikanhakijoiden suhteen” – Päivi Räsäsen mielestä tulijoiden taustat on selvitettävä

23.11.2023 klo 17:42 Politiikka Samuli Rissanen

Millaiset valmiudet viranomaisilla, esimerkiksi Suojelupoliisilla, on selvittää tulijoiden taustat, kansanedustaja ja entinen sisäministeri Päivi Räsänen kysyy.

Pääministeri Petteri Orpo on antanut eduskunnalle ilmoituksen itärajan tilanteesta. Hallitus päätti eilen, että myös Kuusamon, Vartiuksen ja Sallan rajavartioasemat suljetaan. Vain Lapissa sijaitseva, Suomen pohjoisin eli Raja-Joosepin asema, pidetään auki.

Päätös tulee voimaan ensi yönä ja on voimassa 23. joulukuuta asti.

– Seuraamme tilannetta edelleen tiiviisti, ja tarvittaessa teemme lisäratkaisuja, Orpo kertoi eduskunnalle.

Jo aiemmin tehdyt rajanylityspaikkojen sulkemispäätökset ovat tehneet tilanteesta hallitun Kakkois-Suomen ja Pohjois-Karjalan rajanylityspaikoilla, mutta ne eivät pysäyttäneet Venäjän masinoimaa turvapaikanhakijoiden järjestettyä tuloa.

– Päinvastoin, on merkkejä siitä, että tilanne on pahenemaan päin, Orpo totesi.

Orpon mukaan Suomen vastauksen Venäjälle pitää olla selkeä ja vahva.

– Suomeen ei voi vaikuttaa, Suomea ei voi horjuttaa, hän sanoi.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen kiitti hallitusta hyvästä ja ripeästä toiminnasta Venäjän masinoimaan hybridioperaatiota vastaan. Entinen sisäministeri arvioi, että on julmaa ja surullista, että Venäjä käyttää ihmisiä välineinä, ikäänkuin aseina ja on samalla johtanut näitä ihmisiä harhaan.

Räsänen halusi kiittää myös oppositiota, sillä kansallinen yhtenäisyys on tärkein voimavara Venäjän hybridihyökkäyksiä vastaan.

– On myös tärkeää, että säädökset tarvittavista järjestelykeskuksista saadaan ripeästi aikaan ja pidän tärkeänä, että emme ole sinisilmäisiä niiden henkilöiden suhteen, joita tässä käytetään välineinä. Millaiset valmiudet viranomaisilla, esimerkiksi Suojelupoliisilla, on selvittää tulijoiden taustat, Räsänen kysyi.

Ylös