”Sudet ja karhut eivät kuulu kotipihoihin” – Sari Essayahin mukaan suurpetojen metsästystä tarvitaan, jotta niiden ihmisarkuus säilyy

23.11.2023 klo 20:02 Politiikka Samuli Rissanen

– Suurpedot eivät kuulu ihmisten kotipihoihin, ne eivät kuulu lampoloihin, ne eivät kuulu eläinten pitopaikkoihin. Ja sen takia me tarvitsemme paitsi vahinkoperusteista metsästystä myös kannanhoidollista metsästystä, Sari Essayah sanoo.

Perussuomalaisten Timo Vornanen muistutti eduskunnan kyselytunnilla, että suurpetojen eli suden, karhun ja ilveksen metsästys on joutunut Suomessa erittäin ikävään tilanteeseen muun muassa karhulupien kaaduttua oikeudessa. Tämä herättää Vornasen mukaan laajasti huolta niin metsästäjien kuin myös maaseudulla asuvien ihmisten ja elinkeinonharjoittajien piirissä.

– Suomalaiset pelkäävät nyt, että metsästys loppuu, minkä seurauksena peto-ongelmat kasvavat ja myös karhun ja suden ihmisarkuus menetetään. Tämä historian metsästysmyönteisin hallitusohjelma linjaa hyvin, että suurpetojen metsästys tulee nimenomaisesti turvata.

Vornanen kysyi ministeri Sari Essayahilta, että tekeehän hallitus tarvittavia toimia kaikilla rintamilla niin kansallisesti kuin EU-tasolla, jotta perinteikäs ja äärimmäisen tärkeä suurpetojen kannanhoidollinen metsästys jatkuu myös tulevaisuudessa.

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahin mukaan näin hallitus aikoo todellakin tehdä. Tällä hetkellä maa- ja metsätalousministeriö on antanut 28 suden kannanhoidolliseen metsästykseen liittyvän asetuksen, joka on lausunnoilla 1.12. asti ja tulee sitten voimaan sen jälkeen todennäköisesti itsenäisyyspäivän viikolla.

– Minä uskon, että suomalaiset ajattelevat niin, että suurpedot kuuluvat Suomen luontoon, ne ovat upeita eläimiä, mutta ne eivät kuulu ihmisten kotipihoihin, ne eivät kuulu lampoloihin, ne eivät kuulu eläinten pitopaikkoihin. Ja sen takia me tarvitsemme paitsi vahinkoperusteista metsästystä myös kannanhoidollista metsästystä.

Essayahin mukaan on todella tärkeää, että petoeläinten kohdalla huolehditaan suotuisasta suojelun tasosta, mutta samalla myöskin sosiaalisesta hyväksyttävyydestä.

– Sosiaalisen hyväksyttävyyden eteen suurpetojen ihmisarkuus on myöskin syytä säilyttää, ja tämä kannanhoidollinen metsästys muun muassa tähtää siihen.

Ylös