Sote-valiokunnan hallitusedustajat kritisoivat valiokunnan johtamista – Päivi Räsäsen mielestä työskentelyilmapiiriin tarvitaan pikaisesti muutosta

4.12.2023 klo 10:49 Politiikka Samuli Rissanen

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan toimimattomuus halvaannuttaa koko eduskunnan toimintaa, valiokunnan hallituspuolueiden edustajat sanovat. Valiokuntaa johtaa Sdp:n Krista Kiuru.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan hallituspuolueiden kansanedustajat Mia Laiho (kok.), Minna Reijonen (PS), Henrik Wickström (RKP) ja Päivi Räsänen (KD) nostavat esille yhteisen huolen valiokunnan työtavoista ja toiminnasta.

– Valiokunnan työn viivästyminen on äärimmäisen poikkeuksellista ja haitallista. Tilanne vahingoittaa tällä hetkellä valiokunnan jäsenten työhyvinvointia, muiden valiokuntien työtä sekä loppukädessä koko eduskunnan toimivuutta, edustajat toteavat yhteisessä kannanotossa.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan hallituspuolueiden edustajat jättivät tällä viikolla puhemiesneuvostolle kirjeen, jossa esitetään huoli valiokunnan johtamisesta ja käsittelyaikataulujen pettämisestä.

Valiokunnan puheenjohtajana toimii Sdp:n Krista Kiuru.

Valiokunnan puheenjohtajana toimii Sdp:n Krista Kiuru.

Valiokunnan varapuheenjohtaja, kokoomuksen Mia Laiho kertoo olleensa huolissaan valiokunnan työn sujuvuudesta ja toiminnasta sen alkumetreiltä saakka.

– Valiokunnan puheenjohtajan tehtävänä on huolehtia, että valiokuntaan lähetetyt asiat hoidetaan ilman aiheetonta viivytystä. Erityisen tärkeää tämä on budjettilakien ja kiireellisten lakiesitysten osalta.

Laihon mukaan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa on jo yli kuukauden ajan pidetty suuri määrä ylimääräisiä kokouksia sekä kokouksia, jotka ovat menneet päällekkäin muiden valiokuntien kanssa. Tästä huolimatta asiat eivät ole edenneet sovittujen aikataulujen puitteissa.

– Valiokunnan työn tehottomuus ja päällekkäiset kokoukset ovat vaikeuttaneet edustajien osallistumista muiden valiokuntien kokouksiin ja työtehtäviensä hoitamiseen. Tämä uhkaa viivästyttää jo koko eduskunnan normaalia budjettikäsittelyä ja kuormittaa sekä edustajia että virkamiehiä kohtuuttomasti.

Samoilla linjoilla on valiokunnan KD-jäsen, kansanedustaja Päivi Räsänen.

– Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa työstetään kansalaisten hyvinvoinnin kannalta keskeisiä päätöksiä. Korjausta työskentelyilmapiiriin tarvitaan pikaisesti. Poliittisista erimielisyyksistä huolimatta valiokuntatyössä on mahdollista toimia keskinäisen kunnioituksen pohjalta ja hyvässä hengessä, Päivi Räsänen sanoo.

Ylös