Sari Essayah Ruotuväki-lehdessä: ”Poliittisten suhteiden uudelleensolmiminen Venäjän kanssa voidaan aloittaa vasta sodan loputtua”

11.12.2023 klo 14:50 Politiikka Kristiina Kunnas

Presidenttiehdokas Sari Essayah muistuttaa Ruotuväki-lehdessä, ettei normaaleihin suhteisiin Venäjän kanssa voida palata niin kauan kuin Vladimir Putin on vallassa.

Ruotuväki kysyi presidenttiehdokkailta, miten suhteita Venäjän kanssa voitaisiin parantaa.

– Venäjän kanssa ei voida palata normaaleihin suhteisiin niin pitkään kun Vladimir Putin on vallassa, on Sari Essayah’n selväsanainen viesti.

Essayah on Kristillisdemokraattien presidenttiehdokas ja puheenjohtaja, kansanedustaja sekä maa- ja metsätalousministeri.

– Putinin hallinto on syyllistynyt vakaviin sotarikoksiin ja rikoksiin ihmisyyttä vastaan Ukrainassa. Heidät on saatettava vastuuseen kansainväliseen sotarikostuomioistuimeen eikä tähän hallintoon voida solmia normaaleja suhteita, Essayah jatkaa.

Heidät on saatettava vastuuseen kansainväliseen sotarikostuomioistuimeen eikä Putinin hallintoon voida solmia normaaleja suhteita.

– Kuitenkin on huomioitava, että Suomi hoitaa tälläkin hetkellä monia käytännön asioita ja esimerkiksi perhesuhteisiin ja opiskelijoihin liittyviä asioita.

– Poliittisia suhteita voidaan rakentaa mahdolliseen sodan jälkeiseen uuteen hallintoon aloittaen esimerkiksi ympäristökysymyksistä.

Essayah joutui ottamaan kantaa myös siihen, onko Suomen ja länsimaiden tuki Ukrainalle ollut riittävää.

– Valitettavasti ei, Essayah vastaa.

– Lisäksi tuen toimittamisessa on ollut viiveitä, hän toteaa.

Ruotuväki kysyy ehdokkaalta myös, pitäisikö Suomen sallia pysyviä tukikohtia tai ydinaseita alueellaan.

– Tukikohdat ja niiden sijainti on päätettävä osana Naton yhteistä puolustussuunnittelua, Essayah muistuttaa.

Ydinaseiden kohdalla – vaikka niitä ei omalle maaperälle sijoitetakaan – perustuu Naton artikla viiden ennaltaehkäisevä vaikutus myös ydinpelotteeseen. – presidenttiehdokas Sari Essayah Ruotuväki-lehdessä

– Ydinaseiden kohdalla – vaikka niitä ei omalle maaperälle sijoitetakaan – perustuu Naton artikla viiden ennaltaehkäisevä vaikutus myös ydinpelotteeseen.

– Jos olemme valmiit ottamaan sen hyödyn vastaan, on vastavuoroista osallistua esimerkiksi harjoitteluun ja tarvittaessa kauttakuljetuksiin. Tämä edellyttää ydinvoimalainsäädännön muuttamista, mikä on edessä joka tapauksessa siviiliyhteiskunnan tarpeista lähtien muiden muassa pienimodulististen ydinvoimaloiden vuoksi, Essayah huomauttaa.

 

Ylös