Joululaulut kaikuivat eduskunnan Valtiosalissa – ”Antakaa joulun rakennustyöt joulun Lapsen tehtäväksi” pyysi piispa Teemu Laajsalo

14.12.2023 klo 11:32 Eduskunta Kristiina Kunnas

Eduskuntatalon Valtiosali täyttyy joululaulutilaisuudessa aivan erityisestä tunnelmasta.

Kansanedustaja Sari Tanus juonsi eduskunnan väen joululaulutilaisuuden varhain torstaiaamuna 14. joulukuuta. Tanus johtaa 1905 perustettua eduskunnan Raamatturyhmää, joka vastaa vuosittaisesta joululaulutilaisuudesta.

Kun Pelastusarmeijan orkesteri Jukka Salmen johdolla aloittaa soiton, täyttyy arvokas, jylhä Valtiosali aivan erityisestä tunnelmasta.

Tällä kertaa jouluevankeliumin luki kansanedustaja Vilhelm Junnila. A-men-kuoroa johti Mikko Peltokorpi.

Helsingin piispa Teemu Laajasalo toi puheessaan eväitä jouluun. Hän pyysi kaikkia miettimään, mikä on paras lapsuuden joulumuisto.

Laajasalo kertoi omansa, joka oli kuusen haku isän kanssa tutun maatilan metsästä, sekä koristelu perheen kanssa.

– Volvoon laitettiin peräkärry, sitten lähdettiin. Pienestä pojasta kuusenhaku tuntui kestävän todella pitkään.

Piispa päätyi ajatukseen, josta syntyi joulusaarna.

– Lapsen joulu on hämmästyttävällä tavalla aikuisen varassa.

Joskus käy piispa Laajasalon mukaan niin, että aikuisen omat voimavarat riittävät lapsen joulun järjestämiseen, mutta eivät pitemmälle..

– Lapselle saadaan se joulu rakennettua. Mutta sitten voi tulla tunne, että hetkonen, entä oma jouluni. Tämän maailman murheet, ehkäpä oman perheen tilanne, surut, sairaudet, huonot uutiset, erilaiset paineet vetävät toiseen suuntaan. Joulu ei enää rakennu.

Jos lapsen joulu on aikuisen varassa, olisiko se niin yksinkertaista, että aikuisen joulu on lapsen varassa? Ei minkä tahansa lapsen, vaan sen Lapsen, joulun lapsen, Jeesuksen, joka tulee tänne kantamaan meidän murheemme ja tuomaan sen meidän rakennuskyvystämme riippumattoman joulujuhlan. – piispa Laajasalo

– Olisiko niin, arvoisat kansanedustajat, hyvät ystävät, että tässä on joulun sanoma: Jos lapsen joulu on aikuisen varassa, olisiko se niin yksinkertaista, että aikuisen joulu on lapsen varassa? Ei minkä tahansa lapsen, vaan sen Lapsen, joulun lapsen, Jeesuksen, joka tulee tänne kantamaan meidän murheemme ja tuomaan sen meidän rakennuskyvystämme riippumattoman joulujuhlan.

– Näinä ihmeellisinä aikoina haluan teitä rohkaista ja sanoa: Heittäkää huolenne joulun lapsen varaan. Antakaa joulun rakennustyöt hänen tehtäväkseen. Kiinnittäkää toivonne häneen ja jättäkää koko joulunne hänen varaansa.

– Niin joulu rakentuu. Vaikka aikuisen voimat olisivat pienet, joulun lapsen voimat ovat suuret, piispa Laajasalo muistutti.

– Näillä sanoilla haluan toivottaa teille voimia, valoa ja varjelusta viimeisiin työskentelypäiviinne. Sitten koittakoon iloinen, lapsenmielinen  ja huoleton joulu, lausui Laajasalo.

Jukka Salmi johtamassa Pelastusarmeijan orkesteria.

Helsingin piispa Teemu Laajasalo sekä Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman.

– Toivotan viimeisiin työpäiviinne voimia, valoa ja varjelusta, piispa Teemu Laajasalo sanoi. Taustalla Raamatturyhmän puheenjohtaja, tamperelainen kansanedustaja Sari Tanus.

Perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila luki jouluevankeliumin.

A-men kuoro johti Mikko Peltokorpi. Kuoron kauni saundi täytti hienolla tavalla Valtiosalin.

Kansanedustaja Mika Poutala saapui joululaulutilaisuuteen.

Eduskunnan 1905 perustetun Raamatturyhmän johdossa on nyt kansanedustaja Sari Tanus, joka lausui tervetulotoivotuksen sekä juonsi joululaulutilaisuuten.

Ylös