Joululahjarahoistakin saatiin kiista aikaiseksi eduskunnan täysistunnossa – Kristillisdemokraatit puolustivat kristillisissä järjestöissä tehtyä työtä

13.12.2023 klo 17:21 Eduskunta Samuli Rissanen

Vasemmistoliiton Jussi Saramo ja Vihreiden Saara Hyrkkö arvostelivat tämänvuotisten joululahjarahojen kohteita. Kristillisdemokraattien Peter Östman ja Päivi Räsänen puolustivat avustuksia.

Eduskunnan niin sanotuista joululahjarahoistakin saatiin kiistaa aikaan kun täysistunnossa puitiin vuoden 2024 budjettia. Vasemmisto ja Vihreät nostivat tikun nokkaan erityisesti kristillisille järjestöille tulevat avustukset.

Opetus- ja kulttuuriministeriön määrärahoihin on tulossa lisämäärärahoja muun muassa kristillisten koulujen ja päiväkotien sekä eräiden kansanopistojen toimintaedellytyksien parantamiseksi, antisemitismin vastaiseen työhön ja Suomessa asuvien ukrainalaisten yhdistykselle.

Valtiovarainvaliokunta on myös lisännyt kirkolliseen ja uskonnolliseen toimintaan avustukset Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys ry:lle (Hausjärvi) 400 000 euroa, Iso Kirja ry:lle 250 000 euroa, Suomen Pelastusarmeijan säätiölle 210 000 euroa, Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys ry:lle (Helsinki) 100 000 euroa ja USKOT-foorumi ry:lle 50 000 euroa.

– Hallituspuolueet päättivät ottaa lisää velkaa, jotta saisitte antaa joululahjaksi rahaa muun muassa kaikkein taantumuksellisimmille uskonnollisille ryhmille, naisten ja vähemmistöjen oikeuksien vastustamiseen, RKP:n ja perussuomalaisten puoluejohdon kotilentokentän tekohengitykseen Kokkolassa, turkistarhaajien tukemiseen ja Israelin politiikan tukemiseen, Vasemmiston Jussi Saramo tylytti.

Vihreiden Saara Hyrkkö puolestaan vaati joululahjarahoista vastauksia pääministeri Petteri Orpolta.

– Onko teidän mielestänne johdonmukaista, että samalla viikolla, kun jaatte tasa-arvopalkinnon työstä naisten oikeuksien puolesta, teidän johtamanne koalitio jakaa rahaa naispappeutta ja sateenkaarioikeuksia vastustaville herätysliikkeille, Hyrkkö rinnasti.

Kristillisdemokraattien Peter Östman puolusti joulurahoja ja totesi, että osa niistä menee Israel-myönteisille järjestöille.

– Verrataan nyt sitten, että viime hallituskausina on ollut tapa maksaa melkein 800 000 euroa, jos muistan oikein, Suomi-Venäjä-seuralle, siis miljoonia hallituskausittain.

Päivi Räsänen puolestaan piti vihreiden ja vasemmiston taholta tulleita syytöksiä loukkaavina.

– Tässä on kapeasti, ideologisella tavalla puhuttu niistä suomalaisista, jotka tekevät työtä monissa järjestöissä, kristillisissä järjestöissä, isänmaamme hyväksi ja myös lähetystyön puitteissa ihan ruohonjuuritason kehitysyhteistyössä.

– Nämä edustaja Hyrkön mainitsemat liikkeet ovat arvokas osa yhteiskuntaamme. Ne tekevät erittäin paljon esimerkiksi lapsi-, perhe- ja nuorisotyötä, jonka ennalta ehkäisevä vaikutus syrjäytymiseen on paljon suurempi kuin usein osataan ajatella. Tässä on myös kulttuurihistoriallisesti merkittävistä rakennuskohteista ja niiden kunnostuksesta kysymys.

Ylös