Essayah ja Andersson pantiin vastakkain Ilta-Sanomien vaalitentissä – ”Tuomittiinko Hamasin terrori, entä Israelin vastaisku?”

17.1.2024 klo 13:49 Politiikka Kristiina Kunnas

Ilta-Sanomien suuressa vaalitentissä Sari Essayah joutui jälleen kerran Gaza-kysymyksen äärelle. Nyt hänet ja Li Andersson laitettiin vastakkain. ”Erotuomarin” roolin sai ehdokaskollega – siitä keskeltä – Olli Rehn.

Ilta-Sanomien suuri vaalitentti rakennettiin siten, että valokeilaan nostettiin aina vuoroin kolme presidenttiehdokasta.

Sari Essayah joutui samaan seuraan Li Anderssonin ja Olli Rehnin kanssa. Essayah laitettiin vastaamaan Anderssonin lausumaan, jossa tämä väittää Israelin tekevän Gazassa etnistä puhdistusta.

”Kuinka vaikeaa teidän, Sari Essayah, on tuomita Israelin toiminta Gazassa, ottaen huomioon kuinka paljon siellä kuolee tavattomasti esimerkiksi täysin viattomia lapsia”, kysyi toimittaja Timo Haapala.

– Ensinnäkin on muistettava, että Hamas-terroristijärjestö hyökkäsi Israeliin, surmasi siellä naisia, lapsia, vanhuksia, kidnappasi panttivankeja, ja sitä kautta on aiheuttanut järkyttävää terroria koko tuolla alueella. Israel on vastannut siihen voimalla ja pyrkinyt vapauttamaan näitä panttivankeja, Essayah aloitti.

– Tällaisessa tilanteessa valitettavasti ihmisiä kuolee. Niin kun olen todennut, on jokainen kuolema tuolla alueella totta kai tragedia. Meidän pitää pystyä varmistamaan, että alueelle saadaan humanitaarista apua, ja että sinne voidaan tuoda vettä, ruokaa ja lääkkeitä.

– Mutta ei voi olla niin, että hyökkäyksen kohteeksi joutunut Israel on joka ikisessä vaalitentissä keskustelun kohteena, että pitäisikö tuomita Israel! On ihan selvää, että meidän pitää tuomita terrorismi, Essayah huomautti.

Tentin jälkeen sosiaalisessa mediassa näkyi kritiikkiä siitä, että juuri Essayah laitetaan yksipuolisesti ja toistuvasti lähes joka tentissä vastaamaan Gaza-kysymyksiin.

Ei voi olla niin, että hyökkäyksen kohteeksi joutunut Israel on joka ikisessä vaalitentissä keskustelun kohteena, että pitäisikö tuomita Israel! – Sari Essayah Ilta-Sanomien suuressa vaalitentissä tiistaina 16. tammikuuta

– Vielä on tässä tilanteessa nähtävä se, miten Venäjä operoi näiden kaikkien taustalla. Venäjähän käyttää Irania tällaisena terroribulvaanina, joka rahoittaa tällä hetkellä Hamasia, Hizbollahia ja myöskin huthikapinallisia. Jemenin huthikapinalliset tällä hetkellä terrorisoivat kansainvälistä laivaliikennettä ja tavaraliikennettä Punaisella merellä ja Suezin kanavassa, Essayah jatkoi.

”Miltä Sari Essayahin puheenvuoro vaikuttaa teistä, Li Andersson? Te pidätte vasemmistoliitossa yllä juuri Gazan tilannetta ja suhtaudutte kriittisesti Israeliin”, kysyi suuren vaalitentin toinen juontaja Hanna Vesala.

– Ei vakuuta, Andersson aloitti.

– Kyllähän syy siihen, minkä vuoksi nämä Israelin toimet nyt nousee esille on se, että kaikki ovat tuominneet tämän Hamasin hirvittävän terrorihyökkäyksen; kaikki länsimaat, Suomi ja kaikki eri toimijat. Mutta nyt on kyse siitä, miten länsimaat ja kansainvälinen yhteisö toimivat suhteessa Israeliin. Ei Israelillakaan ole oikeutta vastata tähän Hamasin terrorihyökkäyksen millä tahansa keinoilla, Andersson jatkoi.

– YK on varoittanut siitä, että Gazassa on erittäin vakava humanitaarinen kriisi. Puhutaan nälänhädästä. On tuotu esille, että 90% alle kaksivuotiaista lapsista on vakavassa ruokapulasta tällä hetkellä. Näen, että kansainvälisen yhteisön on velvollisuus toimia niiden viattomien siviilien suojelemiseksi Gazassa. Nyt pitää painostaa Israelia, jotta saadaan humanitaarinen apu paikan päälle ja myöskin pysyvä tulitauko, jonka kautta on sitten mahdollista siirtyä neuvotteluprosessiin, Andersson totesi.

Essayah ei purematta niellyt Anderssonin vastausta.

– Li, ei pidä ihan paikkaansa se, että kaikki olisivat tuominneet Hamasin. Suomihan sen vuoksi muun muassa jätti äänestämättä YK:n päätöslauselmassa, jossa vaadittiin tulitaukoa Gazaan – koska siinä ei tuomittu Hamasia. Siinä ei myöskään vaadittu näiden panttivankien vapauttamista eli juuri sen vuoksi Suomi pidättäytyi tuossa äänestyksessä, mikä oli aivan oikein.

Li, ei pidä ihan paikkaansa se, että kaikki olisivat tuominneet Hamasin. Suomihan sen vuoksi muun muassa jätti äänestämättä YK:n päätöslauselmassa, jossa vaadittiin tulitaukoa Gazaan – koska siinä ei tuomittu Hamasia. – Essayah Anderssonille I-S-tentissä

Olli Rehn joutui Haapalan ja Vesalan käskystä tekemään salomonintuomion, eli hänen oli päätettävä, kumman puolelle kääntyy. Rehn sattui istumaan siten, että Vasemmistoliittoa edustava Andersson oli hänen vasemmalla ja Kristillisdemokraattien Sari Essayah oikealla sivullaan. Haapala nimitti kansalaisyhdistyksen ja Keskustan ehdokkaan Rehnin näppärästi ”mieheksi siinä keskellä”.

– On hyvin tärkeää, että me tuomitaan johdonmukaisesti väkivallan käyttö. Ihmettelen oikeastaan Lin puheenvuorossa kyllä sitä, että miksi emme selkeästi voi tuomita Hamasin terrori-iskua. Tässä mielessä kyllä ymmärrän tätä Sarin kantaa sikäli, että kun tuossa YK:n päätöslauselmassa ei selkeästi tuomittu Hamasin terrori-iskua, eikä tässä mielessä oikein tunnustettu Israelin oikeutta itsepuolustukseen, niin Suomen ratkaisu tuossa tilanteessa oli ihan ihan oikein, Rehn muotoili päätyen ”tuomiossaan” Essayah’n puolelle.

Rehn jatkoi muistuttamalla, miten tärkeää olisi saada aikaan humanitaarinen tulitauko.

– Tällä hetkellä olennaista on se, että saataisiin aikaan humanitaarinen tulitauko. Gazassa on aivan liikaa kärsimystä. Siviilit: naiset, vanhukset, lapset kärsivät siellä . Samalla toivotaan, että tästä nyt sen verran tulee kipinää, että voitaisiin käynnistää neuvottelut kahden valtion mallista. Se edellyttää sitä, että arabimaiden uusien maiden pitää tunnustaa Israelin oikeus olemassaoloon ja sen turvallisuus, ja vastaavasti Israelin on tunnustettava Palestiina, Rehn totesi.

Essayah’lta vielä kysyttiin Yhdysvaltain suhtautumista Israeliin. ”Eikö Joe Biden ole jo kohtuullisen hermostunut tähän Netanjahun toimintaan?”

– On muistettava, että tällä hetkellä USA on Ison-Britannian kanssa vastaamassa huthikapinallisten terroristiseen toimintaan, joka on kohdistunut tavarakuljetuksiin Suezin kanavalla ja Punaisella merellä. Siinä mielessä voi sanoa, että Yhdysvallat varmasti taistelee terrorisimia vastaan Lähi-idässä, Essayah aloitti vastauksensa.

– En usko, että siellä (Yhdysvalloilla) on minkäänlaista ymmärrystä mitään näitä terroristijärjestöjä kohtaan. Varmasti voivat politiikasta olla eri mieltä ja Bidenin sekä Netanjahun välillä on käyty keskusteluja, mutta ihan selkeästi USA taistelee terrorismia vastaan joka puolella, Essayah huomautti.

Sari Essayah jo mikitettynä Ilta-Sanomien suurta vaalitenttiä varten. Tentti pidettiin Kattilahallissa Helsingin Suvilahdessa. Kattilahalli on vuonna 1909 valmistunut höyryvoimala, jonka toiminta päättyi 1974. Arkkitehtonisesti merkittävässä rakennuksessa järjestetään nykyisin erilaisia tapahtumia. (Kuva Katriina Hiippavuori)

 

 

Ylös