”Kuvio pitää miettiä loppuun asti” – Kristillisdemokraattien presidenttiehdokas Sari Essayah kuvaa esimerkein, miksi taktinen äänestäminen on erittäin vaikea laji

19.1.2024 klo 17:08 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien presidenttiehdokas, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah kehottaa äänestäjiä kuuntelemaan sydäntään ja arvojaan. Hän muistuttaa, että taktinen äänestäminen on vaikea laji, ja se pitäisi miettiä loppuun asti.

Presidentinvaalissa numerolla 9 kisaava kristillisdemokraattien puheenjohtaja ja ministeri Sari Essayah on ennakkoäänestyksen käynnistyttyä KD-Kompassin viikon itseoikeutettu vieras. Hän pureutuukin haastattelussa tärkeiden ulko- ja turvallisuuspoliittisten teemojen lisäksi nimenomaan äänestämiseen.

Taktinen äänestäminen, joka tuli tutuksi suurelle yleisölle viimeistään viime kevään eduskuntavaaleissa, on saanut monen pään pyörälle presidentinvaalissa. Taktisen äänestämisen ideahan on, että siinä yritetään optimoida oma äänestäminen suhteessa muihin. Niinpä saattaakin olla, että taktisesti äänestävä antaakin äänensä itselleen omimman puolueen tai ehdokkaan sijasta jotakuta toista puoluetta tai ehdokasta vastaan.

Essayah avaa KD-Kompassissa taktisen äänestämisen haasteita, jotka voivat tulla monelle yllätyksenä. Hän muistuttaa, että presidentinvaalissa on luvassa joka tapauksessa hyvin tasainen taistelu kärkiehdokkaiden välillä.

– Todennäköisesti noin kahdenkymmenen prosentin jopa alle kahdenkymmenen prosentin kannatuksella saattavat löytyä semifinaalista finaaliin ponnistavat ehdokkaat, hän arvioi.

Tällä hetkellä ei siis ole nähtävissä, että olisi ikään kuin joku muihin nähden ylivoimainen ehdokas. Siksi taktisessa äänestämisessä piilee vaaroja ja väärinymmärryksiä.

Essayahillekin niitä kantautuu vaalikentillä tasaiseen tahtiin. On mietitty, että kuka vihervasemmistosta voisi nousta toiselle kierrokselle ja ketä vastapuolen, eli keskusta-oikeistoblokin suuren puolueen ehdokasta pitäisi äänestää, jotta ääni olisi taktisesti oikein optimoitu.

–  On päätelty, että pitäisi äänestää keskustaoikeistolaista suuren puolueen edustajaa, jos ei halua nähdä Pekka Haavistoa toisella kierroksella. Olen siihen huomauttanut, että jos näin ajattelee, niin silloin kannattaa äänestää Jutta Urpilaista, koska hänen saamansa äänet ovat ikään kuin samasta, Pekka Haaviston saamasta, potista pois.

Ainoastaan perussuomalaisten Jussi Halla-ahoa vastaan Pekka Haavistolla olisi voittosauma.

Taktinen äänestäminen siis ulottuu jo vaalien mahdolliselle toiselle kierrokselle. Essayah muistuttaa, että toisella kierroksella Pekka Haavisto häviäisi lähes kaikille oikeistoblokin kärkinimille. Ainoastaan perussuomalaisten Jussi Halla-ahoa vastaan Pekka Haavistolla olisi voittosauma.

– Se on melkein se ainut asetelma, jossa Pekka Haavisto voisi voittaa toisella kierroksella. Äänestäjissä on kuitenkin niin paljon keskustaoikeistolaisia liberaaleja, jotka menisivät varmasti siinä tilanteessa Pekka Haaviston taakse.

Essayah haluaa näillä esimerkeillään alleviivata, että mikäli päätyy taktiseen äänestämiseen, kannattaa ”miettiä koko kuvio ihan loppuun asti.”

– Itse olen rohkaissut siihen, että nyt todella kannattaa äänestää niinkuin sydän ja arvot sanovat. Jos katsoo, että kristilliset arvot ovat tärkeitä ja haluaa niitä liputtaa, niin ei siellä konservatiivisissa kentässä tällä hetkellä ole muita ehdokkaita kuin allekirjoittanut, Essayah toteaa.

Kuuntele Sari Essayahin koko haastattelu KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä lauantaina 20.1. klo 12.50 alkaen.

 

Ylös