”Lakoilla on täysin väärä osoite” – Sari Essayahin mukaan poliittisilla lakoilla vastustetaan hallitusta, mutta työnantajat ja yritykset kärsivät

22.1.2024 klo 19:33 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah ei ole epäämässä lakko-oikeutta, mutta pitää poliittisia lakkoja kummallisina. – Niillä vastustetaan hallitusta, mutta kärsijöinä ovat työnantajat ja yrittäjät.

Tämän viikon torstaina lähes 100 000 työntekijää on lakossa, mikäli poliittiset lakot toteutuvat.

Junat, metrot, bussit ja raitiovaunut seisahtuvat eikä posti kulje. Lakossa ovat myös monet teollisuuden ja palvelualojen työpaikat.

Poliittiset lakot olivat aiheena myös Iltalehden suuressa vaalitentissä. Presidenttiehdokkailta kysyttiin, onko lakkoilu tässä tilanteessa oikein.

Nyt, kun Suomen taloutta vihdoin yritämme saada samaan kuosiin kuin kilpailijamailla, niin nyt sitten poliittiset lakot astuvat kuvaan.

Kysymyksestä järjestettiin käsiäänestys, jossa lakkoja pitivät oikeutettuna Pekka Haavisto, Jutta Urpilainen ja Li Andersson. Olli Rehn ja Alexander Stubb olivat kahden vaiheilla. Muut eivät pitäneet lakkoja oikeana toimena tilanteeseen nähden.

Kristillisdemokraattien Sari Essayah muistutti, että muissa Pohjoismaissa Suomessa nyt vireillä olevat työmarkkinauudistukset on jo tehty.

– Vieläpä vasemmistolaisten pääministerin johdolla. Nyt, kun Suomen taloutta vihdoin yritämme saada samaan kuosiin kuin kilpailijamailla, niin nyt sitten poliittiset lakot astuvat kuvaan.

Essayah ei ollut epäämässä lakko-oikeutta, mutta piti poliittisia lakkoja kummallisina.

– Oikeus poliittisiin lakkoihin on erittäin harvinainen muissa Pohjoismaissa ja mielestäni on kummallista, että sitä käytetään hallituksen esityksiä vastaan eli vastustetaan hallitusta. Mutta ketkä tästä kärsivät? Työnantajat ja yrittäjät, jotka yrittävät leipänsä hankkia niin itselleen kuin työntekijöilleen. Eli osoitekin on näillä lakoilla täysin väärä, Essayah latasi.

 

Ylös