”Monien yli 50-vuotiaiden on vaikea päästä edes työhaastatteluihin” – Sari Tanus kysyy, millä hallitus aikoo helpottaa ikääntyvien asemaa työmarkkinoilla

8.2.2024 klo 19:24 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus kysyi kevätkauden ensimmäisellä eduskunnan kyselytunnilla eläkeläisten työntekomahdollisuuksista tilanteessa, jossa moni ala kärsii kroonisesta osaajapulasta.

Tanus totesi, että maahanmuutolla ja koulutuksella ei ongelmaan saada riittävän nopeita parannuksia.

– Meillä on kuitenkin suuri joukko kokeneita, hyviä ammattilaisia työmarkkinoiden ulkopuolella. Pidempien työurien houkuttelevuutta ajatellen, eläkeläisiä ajatellen kysyisin, olisiko mahdollista verotuksen keinoin tehdä työnteosta kannattavampaa eläkeläisille. Esimerkiksi kahden verokirjan malli, jossa eläke- ja työtuloja ei laskettaisi yhteen, Tanus kysyi.

Hän muistutti, että Suomessa on myös monia päälle 50-vuotiaita, hyviä ammattilaisia, joiden on vaikea päästä töihin, edes työhaastatteluihin, monista yrityksistä huolimatta.

Ikäsyrjintääkin on paljon.

– Mitä hallitus tekee tämän ongelman helpottamiseksi?

Työministeri Arto Satonen arvioi, että erityisesti nuorten eläkeläisten, jotka haluavat vielä tehdä  esimerkiksi osa aikatöitä, työnteko kannattaa.

– Juuri tämän takia yli 65-vuotiaiden työtulovähennystä on korotettu eli sen hallitus on jo tehnyt.

Ikääntyviltä työntekijöiltä tulee Satosenkin korviin tietoa, että varsinkin osalla toimialoista on vaikeampi löytää työtä, kun ikää on jo yli 55 vuotta.

– Omalta osaltani haluan vedota työnantajiin, sillä usein ikääntyvät työntekijät ovat erittäin sitoutuneita omaan työtehtäväänsä. Heillä on kokemusta ja osaamista. Lapset ovat kasvaneet kodista ulos eikä ole niitäkään poissaoloja, kun lapsia sairastuu. Kaiken kaikkiaan, he ovat hyviä työntekijöitä ja tämän heidän arvo tulee ymmärtää.

Ylös