– Kristillisdemokraatit on Suomen kaksikielisin puolue, KD:n ruotsinkielisen erityisjärjestön tuore puheenjohtaja Annika Lyytikäinen sanoo

9.2.2024 klo 14:58 Politiikka Samuli Rissanen

Annika Lyytikäinen, 28, johtaa kristillisdemokraattien ruotsinkielistä erityisjärjestöä ja ajatushautomo Kompassia.

Kristillisdemokraatit on alunperin ja yhä edelleen halunnut alleviivata sitä, että puolue on kaksikielinen.

Ja toden totta: Puolueella on vahvaa kannatusta myös ruotsinkielisellä alueella, erityisesti Pohjanmaan ruotsinkielisen rannikkoseudun pohjoisosassa. Kristillisdemokraateissa toimii myös aktiivisesti ruotsinkielinen erityisjärjestö.

Annika Lyytikäinen on järjestön tuore puheenjohtaja ja KD-Kompassin tämänviikkoinen vieras.

Hänen mukaansa KD svenska tarjoaa mahdollisuuden ruotsinkieliselle puolueen jäsenelle toimia ruotsiksi, mutta toisaalta järjestö edistää erilaisia ruotsinkielisyyteen tai suomenruotsalaisuuteen liittyviä kysymyksiä puolueen sisällä.

Lyytikäisen järjestön toiminta-alue on valtakunnallinen, mutta haastattelussa häneltä kysytään Suomen kristillisdemokraattisimman kunnan, Keski-Pohjanmaan rannikolla sijaitsevan Luodon eli Larsmon tilanteesta. Kunta ei ole suuri, mutta KD:n kannatus siellä on suurta: Tällä hetkellä esimerkiksi kunnanvaltuustossa KD:lla on yksinkertainen enemmistö. KD:n kannatus on kunta- ja eduskuntavaaleissa liikkunut 50 prosentin molemmin puolin. Myös presidentinvaalien 1.kierroksella KD:n Sari Essayah nappasi Luodossa annetuista äänistä 19,7%.

Kristillisdemokratia tekee ihmisen onnelliseksi

– Luoto on todettu yhdeksi Suomen onnellisimmista kunnista eli kristillisdemokratia tekee ihmisen onnelliseksi, Lyytikäinen vetää johtopäätökseksi.

Ja jatkaa:

– Seutu on jokseenkin konservatiivisempi kuin mihin Etelä-Suomen ruotsinkielisillä alueilla on totuttu, mutta siellä nähdään käytännössä mitä kristillisdemokraattinen politiikka parhaimmillaan on: On paljon yrittäjyyttä ja lähipalvelut pelaavat.

Kristillisdemokraatit ovat julistautuneet jo aikaa sitten kaksikieliseksi puolueeksi, mutta Lyytikäinen haluaa lisätä kunnianhimon tasoa ja väittää, että KD on jopa Suomen kaksikielisin puolue.

– Esimerkiksi KD:n puoluekokouksessa voi tulla pitämään puheen tai esityksensä kummalla kielellä tahansa. Samoin on muissakin isoissa tapahtumissa kuten vaaliristeilyillä.

Kuuntele Lyytikäisen koko haastattelu KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä lauantaina 10.2. klo 12.50 alkaen.

Ylös