Miten maataloustuottajia on tuettu? – Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah vastaa

14.2.2024 klo 16:21 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, maa‑ ja metsätalousministeri Sari Essayah vastaa, millä toimenpiteillä omavaraisuus ruoantuotannossa varmistetaan ja mitä maataloustuottajien eteen on jo tehty.

Valtiopäivien avajaiskeskustelussa Essayah avasi maataloustuottajille ja kotimaiseen ruuantuotantoon tehtyjä satsauksia.

Ministeri vastasi kysymykseen maatalouden tilanteesta ja myöskin siitä, millä tavalla maataloustuottajia nykyisessä tilanteessa on autettu.

– Meillähän viime kesänä oli ensimmäinen kriisitukipaketti, mikä tuli Euroopan unionin kriisituen kautta, ja 200 prosentilla toimme siihen kansallista tukea mukaan. Suuntasimme paketin kokonaisuudessaan nuorille tuottajille. Kyse oli nimenomaisesti kriisitilanteeseen reagoimisesta, Essayah kertoo.

Hänen mukaansa panostus tehtiin nuorille tuottajille, sillä heillä on harvemmin puskureita vastata tilanteeseen.

– Esimerkiksi muuttuneet sääolosuhteet tai vaikkapa hinnannousu sähkössä ja lannoitteissa ovat sellaisia, että siellä ei ole niitä puskureita, mitä sitten kauemmin maataloudessa mukana olleilla tuottajilla on.

Essayah muistutti myös, että usein Suomessa aloitteleva tuottaja on joutunut maksamaan pois esimerkiksi sisarosuuksia.

– Tällä 11 miljoonalla, minkä toimme näille tuottajille, pystymme tuplaamaan nuoren tuottajan tuen. Sen lisäksi on tasevaraus jo täällä eduskunnassa käsittelyssä, ja sen lisäksi ollaan vielä tuomassa myöskin aloitustuen korotus CAP-suunnitelman muutoksen kautta.

Toimenpiteiden lisäksi vireillä on myös elintarvikemarkkinalain muutos, kilpailulain muutos sekä niin ikään hankintalain muutos.

– Näillä kaikilla pyritään siihen, että nimenomaan tuottaja saa siitä elintarvikeketjusta sen oman osuutensa, mikä hänelle kuuluu.

Ylös