”Uudistuksia ei voi jättää tekemättä” – Päivi Räsäsen mukaan ilman suunnanmuutosta hyvinvoinnilta putoaa pohja

20.2.2024 klo 15:06 Politiikka Samuli Rissanen

Kansanedustaja Päivi Räsänen on pitänyt kristillisdemokraattien puheenvuoron välikysymyskeskustelussa, jossa oppositio syyttää hallitusta tämänhetkisestä työmarkkinakaaoksesta.

Räsänen alleviivasi, että hyvinvointivaltion tulevaisuus on riippuvainen siitä, onnistutaanko Suomen talous saamaan kestävälle uralle.

Hän totesi, että ilman tervettä julkista taloutta ei pystytä huolehtimaan laadukkaista peruspalveluista, turvallisuudesta ja kilpailukyvystä tai pitää huolta heikommassa asemassa olevista kansalaisista.

Räsänen näki hallituksen edistämät uudistukset aivan toisessa valossa kuin dystooppista tilannekuvaa viljelleet oppositiopuolueet:

– Edessä on positiivisten muutosten aika Suomen parhaaksi, Räsänen sanoi.

Lähtötilanne on kuitenkin huono: Suomessa ei ole ollut merkittävää reaalista talouskasvua kuuteentoista vuoteen. Valtion, kuntien ja hyvinvointialueiden alijäämien sekä hitaan talouskasvun seurauksena velkasuhde jatkaa kasvuaan. Nyt joka kahdeksas menoeuro on velkarahaa. IMF:n arvio on, että Suomen julkisen talouden tulojen ja menojen tasapainottaminen edellyttää leikkausten ja rakenteellisten uudistusten lisäksi verotuksen kiristämistä.

Suomi on myös pudonnut talouskehityksessä Ruotsin, Norjan ja Tanskan kyydistä. Oppositio ja ay-liikkeen protestoinnin kohde ovat työelämäuudistukset, jotka muissa Pohjoismaissa on jo toteutettu, ja vieläpä sosiaalidemokraattisten hallitusten vetovastuulla. Niiden tarkoituksena on ollut työllisyystilanteen ja kilpailukyvyn kohentaminen ja ne ovat tuottaneet tulosta.

– Hallituksen keskeinen prioriteetti onkin työllisyyden ja talouskasvun vauhdittaminen, jotta meidän ei tarvitsisi elää lasten ja lastenlastemme piikkiin, Räsänen sanoi.

Hän vetosi työrauhan puolesta: Vaaleilla valitulla eduskunnalla on demokratiaan perustuva oikeus tehdä päätöksiä hallitusohjelman mukaisesti.

– Tässä vakavassa tilanteessa on hämmästyttävää, miten ideologisen vastakkainasettelun kautta ja suhteettoman suurilla poliittisilla lakoilla on vastustettu erittäin tarpeellisia työmarkkina- ja sosiaaliuudistuksia.

Lakkojen hinta nousee jo nyt lähes miljardiin. Lisäksi lakot ovat kohdistuneet haitallisesti ennen kaikkea kansalaisiin ja työnantajiin sekä yrittäjiin, jotka ovat Räsäsen mukaan väärä protestoinnin kohde.

– Olisi demokratian kannalta suorastaan vaarallista, jos hallitus nyt taipuisi ulkoparlamentaarisen painostuksen alla.

Kristillisdemokraattien mielestä työllisyydessä päästään eteenpäin ainoastaan sillä, että sekä työn tekeminen ja teettäminen kannattaa.

Kristillisdemokraatit muistuttavat, että yhteiskuntavastuu on kaikilla. Hallituksen korjaustoimet eivät ratkaise kaikkia Suomen monista ongelmista, mutta pitkällä aikavälillä ne kannattavat.

– Tekemättä ei voi jättää. On kaikkien edun mukaista, että ratkaisu kärjistyneeseen tilanteeseen löydetään mahdollisimman nopeasti. Viime kädessä kyse on siitä, että suomalainen työ pärjäisi paremmin kansainvälisessä kilpailussa. Monet suomalaisista ymmärtävät tilanteen vakavuuden. Olisi arvokasta, että myös oppositiopuolueet ymmärtäisivät. Dynaaminen talous ja työelämän perusturva eivät ole toisiaan poissulkevia, Räsänen linjasi.

 

Ylös