”Tartuin rohkeasti vaikeisiin asioihin” – Matti Heikkinen aloitti 2017 ainoana KD-valtuutettuna Oulaisissa, mutta nyt ryhmä on toiseksi suurin

26.2.2024 klo 18:25 Viikon valtuutettu Samuli Rissanen

Kaupunginvaltuutettu ja aluevaltuutettu Matti Heikkinen aloitti ensimmäisen valtuustokautensa 2017 Oulaisissa KD:n ainoana valtuutettuna. Sitten tapahtui moninkertaistuminen: Toisella kaudella Oulaisten KD-ryhmässä oli jo 4 valtuutettua.

Sähköinsinööri, palopäällikkö ja liikennelentäjä Matti Heikkiselle politiikkaan lähteminen oli tietoinen valinta. Sen hetkisessä elämäntilanteessa se tuntui sopivalta mahdollisuudelta.

Hän kertoo, että halusi lähteä mukaan KD:n vaaliteeman mukaisiin arvotalkoisiin.

– KD:n silloisissa ehdokasrekrymateriaaleissa oli haasto: Lähde mukaan arvotalkoisiin ja lisänä kysymys, onko sinulla varaa olla lähtemättä?

– Totesin mielessäni, että ei ole. Muut puolueet eivät olleet edes harkinnassa. KD oli ja on edelleen ainoa vaihtoehto.

Heikkinen täytti puolueen verkkosivuilla ehdokasilmoittautumisen tunti ja viisitoista minuuttia ennen ehdokasasettelun päättymistä. Siitä käynnistyi pikaprosessi, jonka päätteeksi tarvittavat ilmoittautumismateriaalit luovutettiin silloiselle kaupunginsihteerille kolme minuuttia ennen ehdokasasettelun päättymistä.

Ja niin Heikkinen asettui KD:n listalle vuoden 2017 kuntavaaleissa ja hänestä tuli Oulaisten kaupunginvaltuutettu. Kun seuraavat kuntavaalit käytiin, Heikkinen veti mukaansa kolme muutakin KD-valtuutettua.

On aivan pakko kysyä Heikkiseltä, miten tämä moninkertaistuminen oikein tehtiin? 

– Rohkealla vaikeisiinkin asioihin tarttumalla ja yhteisten asioiden hoitamisella. Totuttujen tapojen ja toimijoiden kyseenalaistamisella, rohkealla haastamisella ja asioihin perehtymisellä. Suun avaamisella kokouksissa, hän sanoo.

Välillä tuntuu, että olemme monessa asiassa jopa kaupungin johtava ryhmä.

Heikkinen uskoo, että juuri uudenlainen, perinteisten asetelmien haastaminen ja rohkea keskustelu herätti kuntalaisten kiinnostusta politiikkaan ja seuraaviin vaaleihin oli jo muitakin ehdokkaita saatavissa. Hyvä, monipuolinen ja onnistunut ehdokasasettelu toi vuoden 2021 vaaleissa kaikille listan ehdokkaille joko paikan tai varapaikan valtuustoon ja useita paikkoja kaupungin muihin päättäviin toimielimiin.

KD-ryhmän kasvu näkyy myös puolueen asemassa valtuustossa.

– Ilman muuta asema valtuuston toiseksi suurimpana puolueena (jaettu kakkostila PS:n kanssa) on tuonut lisää vaikuttavuutta ja loistavan ryhmämme ansiosta olemme vielä paikkamääräämme vaikuttavampi. Välillä tuntuu, että monessa asiassa jopa kaupungin johtava ryhmä.

Heikkinen on myös aluevaltuutettu. Hänen mielestään kunta- ja aluevaltuutetun roolit yhdistyvät melko saumattomasti.

– Yhteisiä asioitahan niissä hoidetaan molemmissa. Roolit yhdistyvät siinä, että molemmilla puolilla pitää yrittää ymmärtää ja löytää yhteiselle kokonaisuudelle parhaat käytössä olevat ratkaisut.

Aluevaltuutetuna oleminen on kuitenkin ollut selkeästi haastavampaa: Asiakokonaisuudet ovat laajempia, materiaalia enemmän, valtava muutos ja nopeat aikataulut. Heikkisen mielestä aluevaltuutetuilla ei ole riittävästi aikaa hyvään perehtymiseen ja valmistautumiseen.

Vaikeassa tilanteessa on myös pitänyt koittaa tehtävissä luovia.

– Välillä kyllä kokee paikkansa varsin haasteellisena. Kun tässä hyvinvointialueiden talousahdingossa on kaupungin kahdesta aluevaltuutetusta ainoa hallituspuolueen edustaja ja asuu kaupungissa, joka kärsii alhaisesta syntyvyydestä ja taantuvasta väestökehityksestä ja jonka yksi merkittävimmistä työllistäjistä on vuosikymmeniä ollut aluesairaala ja sen ympärille rakentuntunut hoito- ja hyvinvointikeskittymä ja jonka toimintoja nyt hyvinvointialueen säästötoimenpiteiden yhteydessä ollaan leikkamassa, vähentämässä ja keskittämässä, niin on siinä välillä ollut tiukkoja paikkoja päätöksenteossa, hän summaa.

Kristillisdemokratiaa Heikkinen pitää parhaimpiin ja oikeisiin arvoihin politiikkansa perustavana poliittisena liikkeenä.

– KD on ainoa puolue Suomen puoluekentässä, joka jo nimessään kertoo sen tärkeimmän arvopohjan ja -maailman, jonka perustalle koko eurooppalainen ja länsimainen – nyt valitettavasti jo mureneva – hyvinvointi on aikoinaan rakennettu.

Matti Heikkinen

Ikä: 52

Koulutus: sähköinsinööri, palopäällikkö, liikennelentäjä

Ammatti: Tällä hetkellä tiiminvetäjänä tuulivoimatuotannossa

Kotipaikka: Oulainen

Perhe: aviovaimo, kaksi tytärtä, kaksi hevosta, kissa, koira ja kaksi kania

Luottamustoimet: kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen vpj, aluevaltuutettu, aluehallituksen varajäsen, kirkkovaltuutettu, kirkkoneuvoston vpj, mts työvaliokunnan jäsen.

Politiikan ulkopuolinen harrastus: vetopasuunan soitto ja tyttärien ratsastusharrastus

Ylös