Joensuun lapsimurha johti tuomioon ja nyt sen pitäisi johtaa päättäjät toimimaan, Päivi Räsänen sanoo

29.2.2024 klo 17:53 Politiikka Samuli Rissanen

Joensuulaisen neljävuotiaan lapsen väkivaltainen kuolema on tänään johtanut tuomioihin. Päivi Räsäsen mielestä sen pitäisi nyt johtaa päättäjät toimimaan, että jatkossa lapsia pystytään paremmin suojelemaan.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen nosti eduskunnan torstaisella kyselytunnilla esiin paitsi Joensuun lapsimurhan, myös hiljattain uutisoidun vastaavan tapauksen, jossa oli kyse vakavasti pahoinpidellystä kolmeviikkoisesta vauvasta. Tällaisten tekojen taustalta löytyy useimmiten vakavia päihde- ja mielenterveysongelmia.

Vuonna 2012 surmansa saaneen Vilja-Eerikan jälkeen tehtiin muun muassa oikeusministeriön asettamana laajapohjainen selvitys, jonka seurauksena saatiin aikaiseksi useita toimia, esimerkiksi viranomaisten tiedonkulkua parannettiin.

– Kun nyt olemme jälleen näiden järkyttävien tapahtumien, järkyttävien uutisten äärellä, kysyn teiltä oikeusministeri, olisiko nyt aihetta asettaa uusi laajapohjainen työryhmä selvittämään lasten surmien ja pahoinpitelyiden syitä ja antaa ehdotuksia toimenpiteistä.

Oikeusministeri Leena Meren mukaan näitä äärimmäisen surullisia tapauksia on aivan liikaa.

– Me luemme näistä ja huomaamme, että siellä on taustalla on monenlaista pahoinvointia, ja osaamattomuutta sekä välinpitämättömyyttä.

Oikeusministeriö, tai OTKES, oli ministerin mukaan vetovastuussa silloin, kun tehtiin Vilja-Eerikan jälkeistä selvitystä.

– Siinä ei selvitetty syyllisyyttä eikä vahingonkorvausvastuuta vaan sitä, mitä kaikkea voitaisiin tehdä. Erityisesti lastensuojeluun, kouluun, eri toimijoille, haluttiin erilaisia toimenpiteitä, joita on vietykin eteenpäin.

– Minusta tämä on semmoinen aihe, että meidän olisi hyvä ihan kaikkien yhdessä miettiä, mitä voitaisiin tehdä enemmän. Voisi vaikka itsekin katsoa vähän sinne naapuriin päin, onko siellä kaikki kunnossa, ja tehdä se velvollisuus ilmoittaa eteenpäin viranomaisille.

Ylös