Isoäidiksi tullut kansanedustaja Sari Tanus muistuttaa, että politiikkaa pitää tehdä tulevia sukupolvia ajatellen

1.3.2024 klo 16:33 Politiikka Samuli Rissanen

KD-Kompassin viikon vieraana on kansanedustaja Sari Tanus, joka vietti äskettäin kuusikymppisiään.

Ohjelmassa muistellaan Tanuksen politiikan taivalta, joka alkoi 10 vuotta sitten. Siihen asti lääkärinä ja kiekkoilevien poikien äitinä täyttä päivää tehneen Tanuksen elämä muuttui isosti: Hän lähti ensin mukaan toimimaan yhteiskunnallisena vaikuttajana Omantunnonvapaus-kansalaisaloitteen alullepanijana ja pian hänet valittiin kansanedustajaksi kevään 2015 eduskuntavaaleissa.

Eletty elämä on toiminut motivaation lähteenä Tanukselle politiikassakin.

–  Oma ammattitausta on tuonut terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen laajasti ajateltuna politiikkaan mukaan. Terveyttä pitää edistää sen kaikilla tasoilla eli ottaa huomioon fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen ja henkinen hyvinvointi.

Kansanedustajuus on kutsumus juuri tässä elämänvaiheessa

Tanus tuo tehtäväänsä myös hengellisen ulottuvuuden. Kansanedustajuus on hänelle kutsumus juuri tässä elämänvaiheessa.

– Ajattelen isovanhempien ja edellisten sukupolvien työtä: He ovat tehneet työtä sen eteen, että meillä olisi hyvä maa elää ja tehdä työtä, perustaa perhe ja kasvattaa lapsia.

– Nyt on meidän vastuuvuoro tehdä parhaamme, jotta myös meidän lapsilla ja tulevilla sukupolvilla olisi hyvät mahdollisuudet elää.

Tanuksesta tuli hiljattain myös isoäiti. Pojanpoika on nyt viiden kuukauden ikäinen ja monesti mielessä päätöksiä tehtäessä.

– Ajattelen usein sitä, että miltä hänen elämänsä aikuisena näyttää.

Siitä muistuttaa myös eduskunnan istuntosalissa, Tanuksen istuinpaikalta katsottuna suoraan edessä oleva patsas, jossa äiti kannattaa pientä lasta. Silloin, kun on vaikeampi päivä ja väsyneempi mieli, veistos ikään kuin kehottaa muistamaan tulevia sukupolvia.

– Lapsen kasvot ja ylös nostettu käsi tervehtivät sieltä. Usein katselenkin sitä patsasta, Tanus kertoo.

Vaikka ajat ovat synkät, talous maassa ja velka katossa, huolten lamauttamille Tanuksella on kuitenkin viesti.

– Joka päivä kuitenkin löytyy kiitoksen ja ilon aiheita.

Tanus muistuttaa, että jokainen sukupolvi on ajallaan vaikeuksia kohdannut ja joillekin on tullut eteen hyvinkin vaikeita aikoja. Niistä noustaan yhteistyöllä ja yhdessä.

Tanus on ottanut eduskunnan Raamattu-ryhmän puheenjohtajuuden vastuulleen ja hänellä on lukijoille Raamatun kohta, jonka hän haluaa jakaa.

Kohta, joka tulee kansanedustajalle ensimmäisenä mieleen löytyy Psalmien kirjasta, ja tarkalleen ottaen psalmista 139.

– Siinä todetaan, että ”Minä olen ihme, suuri ihme.” Toivoisin, että jokainen muistaa omalla kohdallaan tämän saman: Sinä olet ihme, suuri ihme. Näin Raamattu siitä henkilökohtaisesti sinua muistuttaa, hän sanoo.

Kuuntele koko Tanuksen haastattelu KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä lauantaina 2.3. klo 12.50.

 

Ylös