”Minun maaseutuni ja Itä-Suomeni on elinvoimainen” – Sari Essayah ei tunnista maakuntaansa Keskustan maalaamasta synkästä kuvasta

20.3.2024 klo 16:56 Politiikka Samuli Rissanen

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah ei itäsuomalaisena tunnista Keskustan maakunnasta maalaamaa synkkää kuvaa.

– Kunpa näin paljon Itä-Suomesta oltaisiin puhuttu edellisellä tai sitä edellisellä hallituskaudella, kristillisdemokraattien puheenjohtaja, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah huokaa.

Hän ei tunnista itäsuomalaisena omaa maakuntaansa siitä synkästä kuvasta, jonka Keskusta välikysymyksessään maalasi.

Hän muistuttaa, että suomalainen maaseutu on oikeasti elinvoimainen, yrittävä, eteenpäin katsova ja myöskin työllistävä.

– Itse olen maaseudulta, olen Itä-Suomesta ja minun maaseutuni ja Itä-Suomeni on elinvoimainen ja se pyrkii eteenpäin. Siellä ei olla synkistelyn hengessä vaan katsotaan omiin vahvuuksiin ja rakennetaan koko Suomea.

Essayahin mukaan tärkeä huomata, että hallitus on tehnyt panostuksia Itä-Suomeen. Hän hämmästelee Keskustan rummusta maakunnan syrjimisestä. Essayahin mielestä Keskustan johdolla maalataan erittäin synkeää kuvaa maaseudusta.

– Tässä hengessä voisi sanoa, että ”Je suis itäsuomalainen” eli varmasti me nyt kaikki sitten olemme itäsuomalaisia, kun sen verran isolla paatoksella asiasta on puhuttu ja se on hyvä, hän sanoo.

Essayah sanoo, että hallitus tekee kehysriihessä kaikkensa, jotta alueellisilla ja myöskin paikallisilla maaseudun kehittämisrahoilla saadaan edelleenkin aikaiseksi tärkeitä asioita, kehitetään yritystoimintaa ja luodaan työpaikkoja.

– Suomi on Euroopan maaseutumaisin maa: 95 prosenttia on maaseutua. 28 prosenttia suomalaisista asuu maaseudulla, mutta siellä on yli 77 000 yritystä ja kun otetaan maaseutuun ja maatilat mukaan, niin maaseudulla on 40 prosenttia Suomen yrityksistä, hän muistuttaa.

Ylös