Puoluesihteeri Mikko Rekimies ja vaaliruuhka: ”Neljät vaalit puolessatoista vuodessa”

21.3.2024 klo 15:55 Henkilöt Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraattien puoluesihteerin Mikko Rekimiehen työn alku osuu harvinaiseen vaalisumaan.

Mikko Rekimies aloitti puoluesihteerinä virallisesti tämän vuoden alussa, mutta toimi jo viime vuoden lopun puoluesihteerin sijaisena.

– Lähdin puoluesihteerin työhön realistisin tuntein. Vaalipäällikkönä oleminen korostuu seuraavan reilun vuoden aikana, hän toteaa.

Rekimiehen kaksivuotinen puoluesihteerikausi osuu harvinaiseen vaalisumaan. Puolentoista vuoden sisällä järjestetään neljät valtakunnalliset vaalit: tämän vuoden alussa presidentinvaalit ja kesäkuussa EU-vaalit, ja huhtikuussa 2025 ensi kertaa historiassa supervaalit, eli yhdistetyt alue- ja kuntavaalit.

Vasta kevään 2025 jälkeen on luvassa vajaan parin vuoden vaaliton jakso.

– Silloin päästään syvemmälle esimerkiksi strategia- ja ideologiseen työhön.

– Puolue on yhtä kuin sen jäsenet, aktiivitoimijat ja kannattajat. Kristillisdemokraatit olemme me kaikki yhdessä, Rekimies muistuttaa.

–  Puolue ei pärjää ilman jokaisen aktiivin mukanaoloa, hän jatkaa.

Puoluesihteeri johtaa puolueen viestintää ja toimii vaalipäällikkönä. Viestinnän vastuusta iso osa siirtyi Viljami Haavistolle, joka aloitti helmikuussa KD:n viestintä- ja markkinointisuunnittelijana.

– Lähdemme voittamaan vaaleja! Tämä on iso urakka koko porukalle.

– Kaikilla puolueen työntekijöillä on työn pääpaino vaalivalmisteluissa. Miten voitamme vaalit, miten pärjäämme – se on iso urakka koko porukalle ehdokkaista tukijoukkoihin ja piirien aktiiveista puoluetoimiston väkeen.

Rekimies tuli aikanaan puolueeseen silloisen puolisonsa myötä. Tämä oli aktiivinen puolueen jäsen, ja ollut puolueella myös töissä.

– On muuten aika yleistä, että puolueen jäseneksi tullaan jonkun läheisen kautta, Rekimies kertoo.

Mikko seurasi jo yläasteella innokkaasti politiikkaa. Mieleen jäi kerta, jolloin hän luokkansa ainoana osasi vastata oikein.

–  Kysyttiin, kuka on liikenneministeri, ja minä tiesin, että se on Ole Norrback.

Tultuaan KD:n politiikkaan Rekimies pääsi nopeasti moneen luottamustehtävään.

– Olin osaston johtokunnan jäsenenä, piirisihteerinä, piirin puheenjohtajana, puoluehallituksen jäsenenä ja myös kuntavaaliehdokkaana.

Rekimies valittiin 2012 puolueen järjestöpäälliköksi usean hakijan joukosta. Edeltäjä, pitkään tehtävässä toiminut Pentti Vertanen siirtyi eläkkeelle.

Voimakas digitalisoituminen oli meneillään koko yhteiskunnassa, ja Rekimiehen myötä myös puolueen monia käytäntöjä virtaviivaistettiin ja uudistettiin.

Työyhteisö sekä kenttäväki tuntevat Rekimiehen tehokkuuden sekä harrastuneisuuden: hän vastaa puhelimeen myös toimistoajan ulkopuolella ja on helposti saavutettavissa.

Perjantai-illan padelvuoron aikaan Rekimiehen puhelin on kiinni.

– Puolisoni on pappi. Hän hyvin ymmärtää ilta- ja viikonlopputyöt. Meillä molemmilla on hyvin vaihtelevat työajat. Välillä on sumplimista, kun kotona asuu yhteensä kolme lasta.

– Perjantai-iltaisin on nelihenkisen porukan padelvuoro. Pelattaessa puhelin on kiinni, Rekimies naurahtaa.

 

Mikko Rekimies: Jäsenille luvassa lisää koulutusta

Puoluesihteeri Mikko Rekimies kertoo, että tänä vuonna tärkeässä osassa ovat kaikille jäsenmaksunsa suorittaville jäsenille toteutettavat koulutukset.

Toukokuussa on ensimmäinen nettikoulutus ja syksyllä toinen. Jo tammikuun alussa pidettiin presidentinvaalikampanjan virtuaalinen startti.

Pressayah-lehteä jaettiin piireissä yli 100 000 kappaletta. Sari kiersi läpi Suomen ja oli ilo nähdä, miten hienosti oma väki innostui tekemään vaalityötä, Rekimies kiittää.

Vaaliehdokkaat saavat tietenkin omat koulutuksensa. EU-vaalien tiivis kampanja on erityisesti toukokuussa ja kesäkuun alkupäivinä. Ensi vuoden alue- ja kuntavaalien ehdokkaille aloitetaan koulutukset jo syksyllä.

Rekimies iloitsee Kristillisdemokraattien eurovaaliehdokaslistasta, joka vaaliliiton solmimisen myötä täyttyi jo maaliskuun ensimmäisellä viikolla. KD ja Liike Nyt asettavat kumpikin 10 ehdokasta. Pitkäaikaisen europarlamentaarikon Eija-Riitta Korholan lisäksi KD:n listalla on yhdeksän varsin kokenutta kunta- ja aluepoliitikkoa.

Pitkäaikaisen europarlamentaarikon Eija-Riitta Korholan lisäksi KD:n listalla on yhdeksän varsin kokenutta kunta- ja aluepoliitikkoa.

– Muuten voimme koulutuksissa toimia etänä Teamsillä, mutta esimerkiksi esiintymisvalmennus kaipaa livetilanteen.

– Helmikuussa oli uusille jäsenille suunnattu puolueen Tervetuloa-tapaaminen Teamsissä, lajissaan ensimmäinen, Rekimies kertoo.

– Lisäksi tänä vuonna on jo järjestetty oma koulutus paikallisosastojen puheenjohtajille sekä varapuheenjohtajille ja tulossa on samankaltainen osastojen sihteereille.

Mikko Rekimies ja Sari Essayah, puoluesihteeri ja puheenjohtaja

Puoluesihteeri Mikko Rekimies ja presidenttiehdokas, puheenjohtaja Sari Essayah ensimmäisen kierroksen tulosiltana 28. tammikuuta 2024. (Kuva Kristiina Kunnas)

Ylös