Essayah kehysriihen jälkeen: ”Kipeät leikkaukset ja veronkorotukset tehtiin meidän ja lastemme tulevaisuuden vuoksi”

16.4.2024 klo 21:21 Politiikka Kristiina Kunnas

Kehysriihi ja sitä edeltävät tiukat neuvottepäivät ovat nyt takanapäin. Säästökuurille joutuu koko Suomi, mutta maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah on tyytyväinen siitä, että ruokaa tuottavaan maatalouteen ei leikkuri koskenut.

– Kehysriihen loppupäivissä oli hankalinta viimeisten säästökohteiden etsiminen, sillä kuten pääministeri Orpokin totesi: laarin pohjia oli kaiveltu jo monesti, ministeri ja KD:n puheenjohtaja Sari Essayah myöntää kehysriihen päätyttyä tiistaina 16. huhtikuuta.

Huoltovarmuuden kannalta tärkeistä viljelystä ja ruoantuotannosta ei lähdetty säästämään.

– Olen helpottunut siitä, että hallituksessa jaettiin yhteinen näky tämän asian tärkeydestä ja merkittävyydestä.

Essayah kiittelee työtä, jota KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman sekä ministerin oma talouspoliittinen erityisavustaja Marjo Loponen ja valtiosihteeri Päivi Nerg tekivät jo Marttisen sopeutusryhmässä asian eteen. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matias Marttinen johti työryhmää, joka etsi uusia leikkaus- ja veronkiristyskohteita hallituksen kehysriiheen

– Se oli tosi tärkeää työtä jo ennen kehysriihtä. Varmasti tämän ajan vakavuus antoi hyvän pohjan ymmärtää, että kysymyksessä on strategisesti ihan keskeinen toimiala, joka on paitsi huoltovarmuuden myös turvallisuuspolitiikan kannalta tärkeä.

– Olen hyvin tyytyväinen siihen, että ruokaa tuottavaan maatalouteen ei koskettu.

Olen hyvin tyytyväinen siihen, että ruokaa tuottavaan maatalouteen ei koskettu.

Essayah tituleeraa väkevien alkoholijuomien, tupakan ja makeisten sekä suklaan veronkorotusta ”terveysveropaketiksi”.

– Uskon, että sillä on omalta osaltaan terveyspoliittisia vaikutuksia, hän sanoo.

Hyvinvointialueilla menossa ovat isot prosessit.

– Itsekin hyvinvointialuepäättäjänä ajattelen, että hyvinvointialueille pitää nyt antaa työrauha tehdä omia päätöksiä.

Essayah toteaa, että juuri tästä syystä sairaalaverkon niin sanottu kakkososa haudattiin tässä vaiheessa. Hallitusohjelmaneuvotteluissa sovitussa ykkösosassa edetään.

– Hyvinvointialueet voivat vapaasti järjestää ilta- ja viikonloppuaikaista kiirevastaanottoa. Sen toivotaan purkavan niin sanottua yhteispäivystysruuhkaa. Samaten voidaan ylläpitää sairaalaosastojen vaatimaa päivystystä, vaikkei ympärivuorokautista päivystystä enää olisikaan.

– Kiireelliset yöpotilaat lähtien iltakymmenestä aamuseitsemään täytyy kuljettaa yliopistolliseen tai keskussairaalaan.

Essayah istuu opposition rankasti kritisoiman ”oikeistohallituksen” maa- ja metsätalousministerinä. Hän ei niele arvostelua.

– Pidän tätä hallituspohjaa sellaisena, joka tästä säästöurakasta pystyi selviämään. On vaikea nähdä, mikä muu väki olisi tämän pystynyt tekemään.

Pidän tätä hallituspohjaa sellaisena, joka tästä säästöurakasta pystyi selviämään. On vaikea nähdä, mikä muu väki olisi tämän pystynyt tekemään.

– Kun ajattelen ennen kaikkea sitä, mitä tämä tarkoittaa meidän tulevaisuudelle, meidän lasten tulevaisuudelle, meidän tulevien sukupolvien tulevaisuudelle, niin tämä oli välttämätön. Emme tee näitä leikkauksia ja veronkorotuksia Euroopan unionin velka- ja alijäämäsääntöjen vuoksi vaan suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden vuoksi.

– Siksi niin vaikeita kuin nämä päätökset olivatkaan, olivat ne välttämättömiä, Essayah kiteyttää.

Ylös