Sari Essayah: Ruoan arvonlisävero ei kiristy ja perheiden etuudet on suojattu

16.4.2024 klo 17:37 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, maa ja metsätalousministeri Sari Essayah pitää lisäpanostusta maatalouden ja elintarviketeollisuuden kehittämiseen ja elintarvikeviennin kasvattamiseen hyvänä uutisena talouden sopeutussavotan keskellä.

– Tämä vahvistaa kansallista ruokaturvaa ja huoltovarmuutta osana kasvupakettia. TK-panostuksissa huomioidaan myös ruoka- ja luonnonvara-alan innovaatioiden edistäminen, Essayah kertoi toimittajille hallituksen kehysriihen loppuinfossa.

Hän nostaa yksittäisenä esimerkkinä Luonnonvarakeskuksen Jokioisten yksikön, joka saa rahoitusta tutkimusteknologiaan.

Hallitus huolehtii Fingridin kantaverkon kapasiteetin riittävyydestä koko Suomessa ja siitä, että kantaverkko ei luo pullonkaulaa teollisille energiaintensiivisen investoinnille missään päin Suomea.

– Tämä linjaus on erityisesti tärkeä Itä-Suomen kannalta, Savo-Karjalan piiristä eduskuntaan valittu Essayah arvioi.

Hallituksen kehysriihi oli kuitenkin Essayahin mielestä vakava harjoitus: Talous on selvästi huonommassa tilanteessa kuin hallitusneuvotteluiden aikaan ennustettiin. Tilanteen myös ennakoidaan paranevan hitaammin kuin ennustettiin.

Hallitus jakoi yhteisen tilannekuvan ja Essayah kiittää kumppaneitaan ja kehuu:

– On hyvä, että näitä kysymyksiä ratkotaan juuri tällä joukolla, hän sanoo.

Marttisen työryhmässä työskenteli myös hallitusryhmien kansanedustajia, kristillisdemokraateista eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman. (Kuva: Fanni Uusitalo/vnk)

Essayahin mukaan kiitos työstä kuuluu Marttisen työryhmälle, jossa työskenteli myös hallitusryhmien kansanedustajia, kristillisdemokraateista eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman.

– Talousnäkymien synkentymisestä huolimatta ei ollut tarvetta tehdä täysin käännöksiä tai totaalisia uudelleenarviointeja. Hallituksen linja on ollut harkittu ja viisas.

Essayahin mukaan johtolankana oli se, että kansalaisten palvelut turvataan ja kansantaloutta  vakautetaan oikeudenmukaisilla keinoilla.

Kehysriihessä linjatuista sopeutustoimista verojen osuus on merkittävä: Noin puolet näistä toteutuu arvonlisäveron yleisen kannan korotuksella.

Essayah iloitsee, ettei alvin korotus koskenut ruuan arvolisäveroa. Ruoan alennettu arvonlisävero säilytetään ennallaan.

– Ruoan hinnan nousu tuntuu erityisesti lapsiperheiden ja vähävaraisten kukkarossa, joten siihen suuntaan ei tahdottu edetä. Valinta on myös hyvä huoltovarmuuden ja kotimaisen ruoantuotannon näkökulmasta, hän sanoo.

Kristillisdemokraattien linjan mukaista on sekin, että terveysveroista eli alkoholin, tupakan, makeisten ja virvoitusjuomien verotuksesta haetaan lisätuloja.

– Makeisten osalta veroratkaisu toteutetaan arvonlisäveron kannan muutoksella.

Veronkorotukset eivät Essayahin mukaan ole lähtökohtaisesti toivottavia, mutta aiempien sopeutustoimien lisäksi pelkällä leikkauslinjalla ei haluttu edetä.

– Sosiaalinen oikeudenmukaisuus on ollut näissä toimissa keskiössä. Niinpä ansiotuloverotusta kiristetään kahden korkeimman tuloluokan osalta.

Essayah muistuttaa, että lasten ja nuorten hyvinvointi on valittu hallituksen keskeiseksi arvoksi. Perusopetus ja lapsiperheiden palvelut ja etuudet on suojattu leikkauksilta.

Hallitus toteuttaa lisäksi 5 miljoonan euron lapsi- ja nuorisopaketin.

– Järjestöjen tilannetta pyritään lisäksi helpottamaan toteuttamalla lahjoitusvähennys lapsi- ja perhejärjestöille osoitettuihin lahjoituksiin ja myöskin liikunta- ja kulttuurijärjestöt tulevat tämän lahjoitusvähennyksen piiriin.

Ylös