Kansalaisaloite ”Termit äiti ja isä säilytettävä ­” etenee eduskunnan käsittelyyn – Huikea loppukiri keräyksen viimeisinä päivinä

18.4.2024 klo 13:23 Politiikka Kristiina Kunnas

Kansalaisaloite äiti- ja isä-termien säilyttämisestä  lainsäädännössä, palveluissa ja yhteiskunnassa­ on kerännyt jo lähes 60 000 allekirjoitusta. Viimeisen vuorokauden aikana tuli hurja loppukiri.

Kansalaisaloite Termit äiti ja isä säilytettävä lainsäädännössä, palveluissa ja yhteiskunnassa­ on kerännyt torstaihin puoleenpäivään mennessä lähes 60 000 allekirjoitusta.

– Allekirjoitusten määrä viime päivien aikana osoittaa, kuinka merkittävä aloite on kyseessä, kertoo Sirpa Pursiainen-Hautala.

Pursiainen-Hautala on kansalasialoitteen vastuuhenkilö yhdessä Pasi Turusen, Marjut Hovin, Mia Joen ja Ville Auvisen kanssa. Pursiainen-Hautala, Hovi, Joki ja Auvinen ovat Kristillisdemokraattien aktiiveja.

Kansalaisaloitteella ei ole ollut taloudellista tukea. 14. huhtikuuta mennessä aloitteen oli käynyt allekirjoittamassa 21 800 henkilöä.

– Tarvittavat 50 000 allekirjoitusta piti saada 19. huhtikuuta mennessä ja hiljaa huokaisin mielessäni, että tämä tarvitsee ihmeen toteutuakseen, Pursiainen-Hautala kertoo.

Aloite otti hurjan loppukirin viimeisinä keräyspäivinä, sillä keskiviikkona 17. huhtikuuta aamupäivällä allekirjoittajia oli vasta 43 000.  Vuorokaudessa keskiviikosta torstaihin tuli lähes 17 000 uutta allekirjoitusta.

Vuorokaudessa keskiviikosta torstaihin tuli lähes 17 000 uutta allekirjoitusta.

Pursiainen-Hautala muistuttaa, että aloite koskettaa kaikkia ikäluokkia.

– Viime viikolla eri puolilta Suomea tuli ikääntyneiltä ihmisiltä yhteydenottoja, että he ovat alkaneet kerätä paperisia allekirjoituksia aloitteeseen.

– Erityisesti iloitsen, että viime päivinä etenkin nuoret ovat heränneet allekirjoittamaan aloitetta ja levittämään sanaa aloitteesta sosiaalisessa mediassa. Joku minulle täysin tuntematon yrittäjä oli kustantanut omatoimisesti radiomainoksen aloitteesta.

– Kansalaisaloitteen tekijänä olen kiitollinen jokaisesta allekirjoituksesta ja jokaisesta, joka on edesauttanut allekirjoitusten saamisessa.

Pursiainen-Hautala kotiutui juuri miehensä ja vauvansa kanssa TAYS:in synnytysosastolta.

– Tuoreena äitinä olen sanomattoman kiitollinen siitä, että suomalaiset selkeästi haluavat säilyttää termit äiti ja isä yhteiskunnassamme, palveluissa ja lainsäädännössä.

– Perhe on yhteiskuntamme tärkein tukijalka ja sanat äiti ja isä ovat merkityksellisiä perhekäsityksen termejä. Toivomme kaikkien kansalaisaloitteen tekijöiden kanssa, että hallitus ja eduskunta ryhtyvät nopeasti valmistelemaan lainsäädäntömuutoksia, joilla termit äiti ja isä säilytetään ja osaltaan palautetaan osaksi lainsäädäntöä ja palveluja, Pursiainen-Hautala toteaa.

Kansalaisaloitteen voi allekirjoittaa perjantaihin 19.4. mennessä

Kansalaisaloitteen Termit äiti ja isä säilytettävä lainsäädännössä, palveluissa ja yhteiskunnassa voi käydä allekirjoittamassa sähköisesti täällä huomiseen 19. huhtikuuta mennessä osoitteessa   https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/12651 tai täällä 

Ylös