”Miten avoin työpaikka löytää työntekijän?” – Sari Tanus muistutti eduskunnan kyselytunnilla työmarkkinoilla olevasta kohtaanto-ongelmasta

18.4.2024 klo 17:19 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus muistutti eduskunnan kyselytunnilla työmarkkinoilla olevasta kohtaanto-ongelmasta: On suuri määrä työntekijää odottavia avoimia työpaikkoja ja toisaalta iso joukko työtä tarvitsevia kansalaisia.

Tanus ojensi eduskunnan kyselytunnilla oppositiota, joka käytti tunnin hallituksen kehysriihen tulosten soimaamiseen. Tanus muistutti, että Suomen taloudellinen tilanne on erittäin vakava.

– On pakko tehdä näitä ikäviä sopeutustoimenpiteitä; se pitäisi oppositionkin riveissä ja myös laajalti yhteiskunnassa ymmärtää. Lisäksi Euroopassa on kahden kivenheiton päässä sota, siitä on Suomenkin historiassa ikävää kokemusta.

Tanus muistutti, että tilanne on muuttunut Suomen osalta: Vuosien ajan totuimme hyvinvointiin ja lisääntyviin helpotuksiin.

– Nyt tilanne on toinen: Lisääntyvää taakkaa joudutaan kantamaan ja selviytymisen keinoja etsimään joka sektorilla.

Tanus muistutti kuitenkin, että kovalla työllä ja yrittämisellä sekä yhteistyöllä on ennenkin vaikeista ajoista menty läpi. Nyt tarvittaisiin tekijöitä avoimiin työpaikkoihin.

– Meillä on suuri määrä työntekijää odottavia avoimia työpaikkoja ja toisaalta iso joukko työtä tarvitsevia kansalaisia. Miten hallitus edesauttaa, että jokainen työtä tarvitseva pääsee työhön ja avoin työpaikka löytää työntekijän.

Työministeri Arto Satosen mukaan työttömiä työnhakijoita on noin kolme kertaa enemmän kuin avoimia työpaikkoja, mutta avoimia työpaikkojakin on kuitenkin huomattava määrä, lähes sata tuhatta. Työvoimapulaa on erityisesti sote-alalla.

Kohtaanto-ongelma ei ole myöskään alueellinen haaste ja Itä- tai Pohjois-Suomen ongelma.

– Avoimia työpaikkoja on eniten pääkaupunkiseudulla, mutta myöskin työttömiä on enemmän pääkaupunkiseudulla.

– Työllisyyspalveluita uudistetaan ja työttömyyskassat tulevat mukaan työnvälitykseen. Myös työelämän uudistuksella pyritään siihen, että saadaan kohtaanto-ongelmaa pienemmäksi, Satonen sanoo.

Ylös